Revista Destino

Comencen les prospeccions per buscar petroli a la Bisbal

La revista Destino explicava que els veïns ho vivien amb escepticisme

Redacció
Redacció

Amb el títol de Veneçuela a Catalunya, la revista Destino dedicava un article a les inaudites prospeccions de petroli a l’Empordà. A la Bisbal van començar el gener del 1952 en un camp d’userda dels afores i no van tenir èxit. La publicació explica, sense especificar l’empresa responsable dels treballs, que els veïns s’ho prenien amb escepticisme: “A la Bisbal la vida continua, tranquil·la. Ningú pensa en petroli ni en miratges daurats”.

Destino consultava l’alcalde de l’època, Martí Piera, que es mostrava discret sobre els fets i apuntava que “van venir uns senyors, es van posar en contacte amb el propietari del camp i han continuat en silenci les prospeccions”. Un catedràtic de Geologia de la Universitat de Barcelona, responsable d’haver aixecat el mapa geològic d’Espanya a la zona, es mostrava molt sorprès i assegurava que per la composició geològica del terreny era pràcticament impossible que hi pogués haver petroli.

Traduïm del castellà un fragment de l’article:

L’epicentre d’aquest furor petrolífer és la Bisbal perquè és on —segons els exploradors de la nova empresa— es troben els hidrocarburs a menys profunditat. El lloc on es porta a terme la prospecció està emplaçat magníficament, a prop de la carretera, en un camp verd d’userda i a dos quilòmetres de la població.

A principis de gener d’enguany van començar les perforacions. S’hi va instal·lar un equip explorador “rotier”. Es va envoltar la petita instal·lació d’una tanca discreta que es va emblanquinar i la visita al petroli va passar a ser un número més en les parques diversions que la tranquil·la població de la Bisbal creava per als seus diumenges encalmats i agradables.

L’interès va durar poc. Hi havia poca activitat i la perforació era avorrida i certament molt poc espectacular. Ara, per matar l’ànsia dels curiosos, la paret de maons ha crescut amb un canyissar que impedeix de veure res. […]

Pel que fa als obrers, actualment nosaltres només n’hem vist treballar mitja dotzena, tots especialitzats en tasques de perforació i sondatge.

Llopis, Arturo. “Un tema que arde: ¿Petróleo en el Ampurdán?”. Destino, núm. 764 (29/3/1952), p. 12

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari