El Faro Bisbalense

L’alcalde i els regidors de la Bisbal tornen a parlar en català en un acte públic

No passava des de la imposició de l'espanyol el 1714, segons El Faro Bisbalense

Redacció
Redacció

El 9 de novembre del 1868 es va inaugurar l’ensenyament per a adults a la Bisbal amb una celebració al Teatre Principal. El setmanari El Faro Bisbalense celebrava que “per primera vegada” d’ençà del final de la Guerra de Successió Espanyola les autoritats locals van parlar en català en un acte públic. Per part de l’Ajuntament feien discursos l’alcalde, Alexandre de Mir, i el tinent d’alcalde, Eusebi Planells. Traduïm el text de l’espanyol, llengua en què s’imprimia la publicació:

En la brillant i concorreguda inauguració de classes d’ensenyament gratuït als obrers adults, que es va celebrar dilluns passat al vespre en aquesta vila, s’hi va abolir per primera vegada l’hegemonia o exclusivisme de la llengua castellana en actes públics i solemnes presidits per l’autoritat, imposada al país per la despòtica i venjativa raça de Felip V.

Les autoritats populars i un vocal de la junta popular de les escoles es van dirigir al poble en el franc, a la vegada que noble i sever, idioma del país, i els generosos professors que tenen un títol oficial, en la llengua de l’estat.

Això constitueix un progrés federatiu notable que ens omple d’entusiasme i ens empeny a exclamar: Visca la llibertat pràctica, veritable! Visca la llibertat federal!

El Faro Bisbalense, 15/11/1868, p. 3

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari