El Bisbalenc

Les festes de carrer de la Bisbal, el preludi perdut de Carnaval

Se'n celebraven una vintena entre el gener i el febrer, segons explica El Bisbalenc

Redacció
Redacció

Les festes de carrer o de barri havien estat una cita tradicional a la Bisbal durant els mesos de gener i febrer, com a preludi de Carnaval. D’aquest costum encara perviu actualment la festa del Pedró, que es va recuperar fa uns anys i se celebra al setembre o a l’octubre. A finals dels anys vint del segle passat aquestes festes eren ben vives, tot i que el setmanari El Bisbalenc advertia que s’havien convertit en “ombra, sols, del que foren”.

El 1929 se’n van celebrar una vintena; generalment es convocava una ballada de sardanes. El setmanari opinava que per diverses circumstàncies les festes havien estat deslluïdes, un parer que repetia l’any següent.

Començaren dissabte passat amb la del Morró, que amenitzà la Nova Harmonia; es veié, al vespre, força animada.

Dimarts hi hagué “ball de vetlla” amb “manubri” al carrer de Solidaritat Catalana.

Dimecres, a l’Amor Filial van ballar amb l’Antiga Principal.

Avui és la festa del passeig Marimon Asprer; demà, la de la carretera de Girona; dilluns, la de la plaça del Castell i carrer de Serra i Sans; dimarts, la del Sis d’Octubre; dimecres, la del carrer dels Arcs [les Voltes]; dijous, la de la Plaça Nova, i divendres, la dels carrers de Coll i Vehí i Sis d’Octubre (segon tros).

El Bisbalenc, 25/1/1929, p. 7

Al número següent enumeraven les festes que faltaven:

Demà, carrer del Carme; dilluns, Mesures; dimarts, plaça de la Constitució [avui plaça Major]; dimecres, carrer de Prats Roquer [actual carrer Nou]; dijous, carrer del Dr. Robert [avui carrer Cavallers] i plaça de la Llibertat; divendres, carrer del Pont, i dissabte, carrer de Pi i Margall [l’actual carrer Ample].

El Bisbalenc, 1/2/1929, p. 7

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari