L'Avenç de l'Empordà

Quins productes es venien al mercat de la Bisbal fa 117 anys?

L'Avenç de l'Empordà en publicava la llista, amb els preus corresponents

Rosa M. Masana
Rosa M. Masana

Amb el títol La Bisbal celebra els 700 anys del mercat, Jordi Frigola i Arpa va publicar un article a la Revista del Baix Empordà, al número del setembre del 2022. Entre d’altres esmentava que el bisbe de Girona i senyor de la Bisbal Pere de Rocabertí, el 21 de març de l’any 1323, havia demanat a Jaume II que li concedís el privilegi de celebrar els divendres un mercat a la Bisbal.

Descriu també el tipus d’estris i productes que es posaven a la venda tant procedents del mateix territori com vinguts de fora. Una de les activitats importants que es feia era la compravenda, en quantitat o a la menuda, de cereals de tota mena.

Transcorreguts 583 anys de l’inici d’aquest mercat, L’Avenç de l’Empordà del 19 d’octubre del 1906 publicava una relació dels productes que estaven a la venda, les unitats de mesura que s’empraven i els preus. Hem considerat que podia ser d’interès presentar aquesta llista de productes perquè ens permet conèixer com era abans el mercat i com el vivim ara.

Les mesures podien variar segons el territori i existia la figura del mostassaf, una persona encarregada de vetllar per la qualitat dels productes, les mesures que s’empraven i els preus.

Les mesures que s’usaven l’any 1906 a la Bisbal eren: unitats, parells, dotzenes, quartera —a Girona equivalia a 80 litres—, quintar, càrrega i mallal —que eren 16 porrons i sovint s’emprava per mesurar l’oli o el vi; cada porró era l’equivalent a 0,968 litres.

Blat (quartera de 80 litres): 15 pessetes
Mestall: 12,50
Ordi: 8,25
Civada: 7,50
Blat de moro: 12,50
Mill: 17,25
Mongetes: 32
Mongets: 32
Faves: 14,25
Favons: 15,50
Veces: 15
Ous (dotzena): 1,50
Oques (una): 55
Gallines (parell): 9
Pollastres: 5
Ànecs: 4,50
Conills: 3,50
Palla (quintar): 2,50
Userda: 5
Vi (càrrega): 24
Patates (quintar): 5
Oli (mallal): 15

L’Avenç de l’Empordà, 19/10/1906, p. 5

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Share This Article
Escriu un comentari