Amb el títol La Bisbal celebra els 700 anys del mercat, Jordi Frigola i Arpa va publicar un article a la Revista del Baix Empordà, al número del setembre del 2022. Entre d’altres esmentava que el bisbe de Girona i senyor de la Bisbal Pere de Rocabertí, el 21 de març de l’any 1323, havia demanat a Jaume II que li concedís el privilegi de celebrar els divendres un mercat a la Bisbal.
Descriu també el tipus d’estris i productes que es posaven a la venda tant procedents del mateix territori com vinguts de fora. Una de les activitats importants que es feia era la compravenda, en quantitat o a la menuda, de cereals de tota mena.
Transcorreguts 583 anys de l’inici d’aquest mercat, L’Avenç de l’Empordà del 19 d’octubre del 1906 publicava una relació dels productes que estaven a la venda, les unitats de mesura que s’empraven i els preus. Hem considerat que podia ser d’interès presentar aquesta llista de productes perquè ens permet conèixer com era abans el mercat i com el vivim ara.
Les mesures podien variar segons el territori i existia la figura del mostassaf, una persona encarregada de vetllar per la qualitat dels productes, les mesures que s’empraven i els preus.
Les mesures que s’usaven l’any 1906 a la Bisbal eren: unitats, parells, dotzenes, quartera —a Girona equivalia a 80 litres—, quintar, càrrega i mallal —que eren 16 porrons i sovint s’emprava per mesurar l’oli o el vi; cada porró era l’equivalent a 0,968 litres.
Blat (quartera de 80 litres): 15 pessetes
L’Avenç de l’Empordà, 19/10/1906, p. 5
Mestall: 12,50
Ordi: 8,25
Civada: 7,50
Blat de moro: 12,50
Mill: 17,25
Mongetes: 32
Mongets: 32
Faves: 14,25
Favons: 15,50
Veces: 15
Ous (dotzena): 1,50
Oques (una): 55
Gallines (parell): 9
Pollastres: 5
Ànecs: 4,50
Conills: 3,50
Palla (quintar): 2,50
Userda: 5
Vi (càrrega): 24
Patates (quintar): 5
Oli (mallal): 15