Sis parelles d’estudiants participen a l’edició d’enguany del Projecte Rossinyol de la Universitat de Girona (UdG) a la Bisbal. La iniciativa vol afavorir la integració cultural, social i lingüística dels alumnes de primària i secundària d’origen estranger, que reben el mentoratge d’estudiants universitaris: en aquesta edició, cinc són de la UdG i una estudia a França. Els alumnes estrangers —dos de Gàmbia, dos del Marroc, un de Colòmbia i un del Brasil— estudien tots a la Bisbal: dos a l’Institut, un fa segon d’ESO al Cor de Maria i els altres tres són estudiants de primària del Joan de Margarit, del Cor de Maria i de l’Empordanet.
Lluc Quintana, veí de Cruïlles i estudiant del grau de Comunicació Cultural, ha explicat a L’aguait que cercava implicar-se en algun voluntariat i es va fixar en el Projecte Rossinyol. Té de mentorat l’Assan, alumne de primària vingut de Gàmbia, que va conèixer en l’anomenada festa d’inici el 18 de novembre a les Escoles Velles, on van assistir tots els participants. Cadascú va descobrir l’altre membre de la parella a través d’un joc i després van berenar plegats. Quintana explica que a partir d’ara les parelles s’han de trobar tres hores cada setmana, i que els mentors disposen d’un fons de 200 euros per a les despeses.
L’Assan va arribar a Catalunya no fa gaire, però ja parla perfectament el català. Justament la integració lingüística és una de les peces importants del projecte, i els mentors han de fer servir el català preferentment, apuntava Quintana. Tots han assistit a diverses sessions de formació en què han rebut consells i han conegut experiències d’anys anteriors. A canvi de la seva implicació, obtenen crèdits per als estudis universitaris.
Enguany, a més, participen al projecte quatre estudiants del Grau Superior d’Integració Social de l’Institut de la Bisbal, però des d’altres poblacions de la comarca, com Palafrugell, Palamós o Torroella de Montgrí, afirmava Jèssica López, tècnica del Projecte Rossinyol.
La iniciativa va començar a Israel als anys setanta, i als noranta va aterrar a Malmö, Suècia. A la Bisbal hi és des del 2009, i no s’ha deixat de celebrar ni tan sols en plena pandèmia de Covid-19; el 2020 es va fer a través de videotrucades i amb un acte presencial de cloenda tot respectant les mesures sanitàries, deia Jèssica López.