Agnès Gasull Costa (Vulpellac, 1976) es presenta per primera vegada com a candidata a l’alcaldia de Vulpellac, Fonteta i Peratallada dins de la llista de Tots Som Forallac-Acord Municipal. Des del 2015 és regidora a l’oposició a l’Ajuntament i aquest mandat ha estat també consellera comarcal de Cultura, Patrimoni i Joventut. És diplomada en Comunicació i Relacions Públiques i sòcia de l’Associació Catalana de Sommeliers.
Com encareu les eleccions amb un adversari com Josep Sala, que fa 36 anys que és alcalde?
Ho tenim claríssim: amb molta comunicació i proximitat amb els veïns, coneixent moltíssim les seves inquietuds i recollint-ne aportacions.
Quin balanç feu de la vostra feina a l’oposició els darrers quatre anys?
Hem estat una oposició positiva i constructiva que sempre ha fet aportacions a l’equip de govern. Representem un tant per cent de la població i volem explicar les seves inquietuds perquè som el seu altaveu dins de l’Ajuntament. La nostra funció és continuar acompanyant l’equip de govern sempre que vol i que entoma les nostres propostes, però també fiscalitzar-lo.
En les eleccions anteriors us presentàveu sota el nom d’ERC, que ara heu canviat per Acord Municipal, la seva marca blanca. Per què?
Som un grup transversal i molt divers. Hi ha militants d’ERC i persones que no ho són, que estan més còmodes amb una marca blanca. Nosaltres volem fer Forallac entre tots, per això la candidatura es diu Tots Som Forallac.
El vostre municipi té diversos punts de gran interès turístic, com Peratallada o els Clots de Sant Julià. El model turístic actual és sostenible? Quina mena de turisme voleu?
És important pensar com volem ser de cara al futur i reflexionar sobre el model turístic: què s’està fent bé i què es pot millorar. En molts aspectes estem quedant enrere respecte d’altres poblacions que també poden oferir molt de patrimoni i cultura als visitants.
Amigues i Amics dels Clots de Sant Julià explica en cartells al mateix espai que la desforestació que hi va fer la Generalitat fa cosa d’un any ha perjudicat la zona, i que ara hi ha risc d’accidents i de despreniments. Quines accions proposeu fer-hi?
S’ha de treballar conjuntament amb la propietat de la finca i arribar a acords. Hi ha un patrimoni incalculable: dels Clots de Sant Julià en va sortir Peratallada i la ciutat ibèrica d’Ullastret. L’Ajuntament i la propietat han de buscar aliances amb les entitats i la Generalitat per fer visitables els Clots i fer-ne difusió.
Quines polítiques proposeu en matèria d’accés a l’habitatge?
Són imprescindibles perquè hem d’aconseguir que els nostres joves i els col·lectius desfavorits no se’n vagin, com passa generació rere generació. Que els que vulguin quedar-se a viure a Forallac, puguin. És imprescindible oferir habitatge assequible, un dels tres grans pilars que tindrem aquests quatre anys.
Què pot fer l’Ajuntament per combatre els efectes de la sequera?
Començar a ser sostenibles i gestionar correctament els recursos naturals. S’han d’implantar energies renovables. I si tenim una font que raja sempre, controlem-la, no deixem que ragi 48 hores.
La Generalitat va decretar fa uns mesos l’emergència cinegètica per l’alta densitat de senglars a les Gavarres. Quin paper hi hauria de tenir l’Ajuntament?
Ha d’anar de la mà amb els propietaris forestals i el Consorci de les Gavarres. Tenim molt de patrimoni natural i els pagesos pateixen els danys dels senglars als cultius. Sóc secretària d’una de les colles senglaneres de Fitor, per tant conec de primera mà la problemàtica. Els caçadors fan molt bona feina i han de poder fer batudes segures, compatibles amb els ciclistes i els que estimen el medi natural. Tothom ha de tenir-hi cabuda.
Si sou alcaldessa, voldreu continuar sent consellera comarcal? Quin balanç feu del mandat al Consell?
Valoro molt positivament el mandat. Les àrees que he portat, Joventut, Cultura i Patrimoni, són molt agraïdes, i amb un equip format íntegrament per dones, fantàstiques. Aquestes àrees normalment estan mancades de recursos, però les petites coses que fem tenen molt de recorregut. Si algú creu que puc continuar de consellera comarcal, continuaré encantada, i tant.
Una pregunta a llarg termini: com voldríeu que fos el vostre municipi d’aquí trenta anys?
Voldríem que fos sostenible i que tingués el patrimoni al dia. Que hàgim estat capaços de preservar el que tenim avui per a les generacions futures. Que hi hagi qualitat de vida, que la gent s’hi pugui quedar a treballar i que les empreses tinguin les necessitats cobertes en connectivitat i infraestructures.
Fa 46 anys de la fusió de Vulpellac, Fonteta i Peratallada en un sol municipi. Quin balanç en feu?
Hauríem de treballar la pertinença a Forallac i fer pinya. Som un municipi integrat per set nuclis. Cada nucli té les seves festes marcades en vermell al calendari, però fem que també hi hagi un dia de Forallac. Una arrossada o una sardinada en què tots els veïns hi tinguem cabuda.
El nom no segueix la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Us plantegeu canviar-lo?
Ens passa a alguns municipis catalans. De moment no ens plantegem canviar el nom. Personalment, sí que m’agradaria Vulpellac, Fonteta, Peratallada, Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, Canapost i Fitor. Però són set nuclis, no és com el cas de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, i seria molt més difícil fer-los-hi cabre tots.
El test ràpid d’Agnès Gasull
Després de l’enregistrament del test ràpid, Agnès Gasull explicava que tot i que Titanic és la pel·lícula que ha vist més vegades al cinema, la seva preferida és Alcarràs perquè “em vaig sentir totalment identificada amb les vivències dels protagonistes”. Com a referent polític, Gasull vol afegir Teresa Jordà, “una gironina propera, dialogant”. També diu que la seva primera feina fora de l’empresa familiar va ser en una rostisseria de Pals, als estius. I rectifica quan descriu el seu lloc preferit del municipi que l’església que es veu des del mirador és Sant Esteve de Peratallada, no pas Sant Pere.