Nacha Delpiano: “Alguns artistes que han tornat a la Bisbal troben que hi ha l’ambient de les grans capitals”

La directora de Brava Arts explica què és i què fa aquest centre de creació de la Bisbal

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Nacha Delpiano
Foto: R. F.

La fàbrica de creació Brava ha obert les portes al públic aquest cap de setmana en una mena de festival, que es vol convertir en una cita anual, on els artistes col·laboradors han presentat les seves obres. Sota la direcció de Nacha Delpiano, aquesta iniciativa ha convertit l’antiga fàbrica de Ceràmiques Puigdemont en lloc de treball de creadors d’arreu del món. En aquesta entrevista Delpiano explica amb més detall el projecte, que va començar fa cosa de tres anys.

Què és una fàbrica de creació? Ho podem comparar amb una residència d’artistes?
Les fàbriques de creació són centres creatius que recuperen patrimoni industrial que es feia servir en altres èpoques. A la Bisbal n’hi ha molt. Ens inspirem en casos com el de Barcelona, on es van fer projectes per recuperar fàbriques com la Fabra i Coats.

Qui sou els impulsors? 
Som un grup de gestors culturals amb més de 25 anys d’experiència al sector que trobàvem que feia falta un espai on poguéssim oferir un servei 360 per a la creació. En aquest país hi ha pocs diners per a la cultura, i per a la creació encara en queden menys si has de pagar un lloguer o assegurances. Per això ens vam plantejar posar nosaltres la casa i que els artistes hi vinguin, així és més rendible per a ells. El nostre lema és home of creativity, en el sentit que la gent pugui compartir tant despeses com creativitat.

Com acabeu a la Bisbal i precisament a l’antiga fàbrica de Ceràmiques Puigdemont?
Va ser una coincidència. La Bisbal té una quantitat de talent cultural molt interessant, i realment tota la Costa Brava és molt fèrtil en aquest àmbit. Nosaltres vivíem a la vora, teníem una nau a Girona i una amiga bisbalenca ens va presentar l’espai. El propietari va facilitar moltíssim les coses.

Com us financeu? Teniu suport de les institucions?
No tenim cap mena de suport, tret d’alguna petita subvenció. De moment el finançament és completament privat amb el que surt de la productora Brava Performing Arts. Amb els projectes que fem paguem les obres de la nau de 3.000 metres quadrats. Ara som a la primera fase de quatre. Ja comencem a tenir molts convenis i també lloguem espais, tenim un coworking, facilitem als artistes espai d’emmagatzematge, manteniment, equip tècnic i gestió de reserves. Els donem un servei 360: des d’acollir la seva peça fins a signar un contracte amb un client.

Per què tant el vostre nom com bona part de la comunicació són en anglès?
Fem servir l’anglès i el català. El català perquè és la nostra llengua, la de la majoria de l’equip, i l’anglès perquè tenim vocació internacional. Volem portar el talent català a fora. Això ho fem amb projectes de capital estranger que vénen a Catalunya: de Mèxic, d’Alemanya, de Finlàndia… Vénen amb recursos que sovint no tenim i nosaltres els presentem talent local. Com que aquests projectes han nascut a fora, tenen vocació internacional des de bon principi, per això l’anglès.

Quines disciplines acolliu?
Hem tingut escultors, pintors de gran format, creació digital, circ, dansa contemporània, teatre. Fem de tot, però ens especialitzem en nous formats i produccions transmèdia. Venim del món de la música i en la segona fase de Brava encetarem un estudi de gravació amb uns companys bisbalencs.

Quina proporció d’artistes de la Bisbal i pobles veïns, de la resta de Catalunya i d’estrangers teniu?
N’hi ha més de catalans que de bisbalencs. Els artistes de Barcelona tenen menys espais per crear, en comparació amb els d’aquí que poden aprofitar, per exemple, el garatge de l’àvia. En l’espai de coworking tenim tres o quatre artistes locals que vivien fora i que han tornat arran de la pandèmia, i troben que a Brava tenen l’ambient de les grans capitals. És el que volem: que la cultura estigui descentralitzada.

També produïu espectacles com el Fantasticat que vam veure a Vulpellac. Treballeu en algun projecte semblant a la Bisbal i pobles veïns?
Aviat tornarem a veure el Fantasticat aquí a prop. Ara toquem altres registres: produïm una macro òpera amb La Fura dels Baus i també es farà a Brava l’espectacle dels 30 anys de carrera de Sol Picó. Aquest any no, però aviat us podrem explicar coses.

Teniu previstes més activitats obertes al públic durant l’any, a part del Brava Arts Weekend?
Sí. Som un espai de treball i no tenim pas vocació de fer exposicions, però sí que tindrem una programació, encara que no serà estable. Farem portes obertes de processos creatius que tinguem en marxa, o assajos generals. Ho publicarem a les xarxes socials. El festival d’aquest cap de setmana té un petit cost, però la majoria d’actes seran gratuïts.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari