El 8 de març del 2010 va passar a la història a la Bisbal i als pobles veïns, així com en molts altres indrets del país, per la gran nevada i les afectacions que se’n van derivar. El subministrament elèctric es va tallar el mateix dia i, si bé es va començar a recuperar al cap de dos dies en alguns punts, d’altres, com Sant Pol, Castell d’Empordà, Sant Sadurní o Canapost, no van tornar a tenir llum fins passats quatre o cinc dies, gràcies a la instal·lació de generadors. Les escoles de la Bisbal i l’institut van suspendre les classes durant tres dies, i les màquines llevaneu treballaven per reobrir camins, carrers i carreteres tan aviat com fos possible.
El Departament de Medi Ambient va calcular que la nevada havia afectat gairebé 25.000 hectàrees de bosc al Baix Empordà, tot i que no va poder accedir al centre de les Gavarres per valorar-ne els danys. Així explicava la situació el digital totbisbal dos dies després de l’episodi meteorològic:
Des de la nevada i durant més de 24 hores, la capital baixempordanesa no tenia altra comunicació que per carretera. Com una pel·lícula de catàstrofes, dimarts es veien pals d’electricitat tombats, cotxes a banda i banda de carretera, arbres i branques caigudes, i els teulats enfonsats d’un taller de reparació de vehicles i de l’aparcament d’un supermercat. La carretera de la Ganga seguia tallada aquest dimecres. […]
Després de dues nits sense llum, la dependència de l’electricitat, que feia certa gràcia el dimarts, aquest dimecres es vivia ja amb impaciència i preocupació. La major part dels comerços estaven tancats al matí mentre, els que podien, funcionaven amb generadors. Els dos dies hi havia cues per accedir a establiments de provisions (fleques, estancs, ferreteries i botigues multipreu). La gent sortia al carrer dimarts de forma massiva per capturar imatges de la nevada més mediàtica de la història. S’observaven les habituals escenes d’alegria de la mainada, i algú fins i tot apareixia amb esquís pels carrers. […]
El consistori emetia aquest dimecres un comunicat de denúncia de l’abandonament sofert per les administracions superiors. L’alcalde, Lluís Sais, considerava que els serveis d’emergències haurien d’haver sortit al carrer, i deia que “aquí tot s’ha hagut de fer amb recursos municipals”. Les set màquines han treballat incansablement; dimecres al migdia eren 12 amb les subcontractades. Segons el consistori s’haurien repartit 4,5 tones de sal. La policia rescatava i allotjava 70 persones a l’hospital geriàtric, únic indret públic amb generador.
“Torna parcialment el subministrament elèctric a la Bisbal d’Empordà”. totbisbal.com, 10/3/2010
A continuació recuperem algunes fotografies de la nevada, cedides per Ignasi Corney Oller:


