La Bisbal, nevada

13 anys de la nevada que va paralitzar la Bisbal i pobles veïns durant dies

totbisbal va seguir els efectes de la gran nevada del 8 de març del 2010

Redacció
Redacció
Vista de la Bisbal coberta de neuFoto: Ignasi Corney Oller

El 8 de març del 2010 va passar a la història a la Bisbal i als pobles veïns, així com en molts altres indrets del país, per la gran nevada i les afectacions que se’n van derivar. El subministrament elèctric es va tallar el mateix dia i, si bé es va començar a recuperar al cap de dos dies en alguns punts, d’altres, com Sant Pol, Castell d’Empordà, Sant Sadurní o Canapost, no van tornar a tenir llum fins passats quatre o cinc dies, gràcies a la instal·lació de generadors. Les escoles de la Bisbal i l’institut van suspendre les classes durant tres dies, i les màquines llevaneu treballaven per reobrir camins, carrers i carreteres tan aviat com fos possible.

El Departament de Medi Ambient va calcular que la nevada havia afectat gairebé 25.000 hectàrees de bosc al Baix Empordà, tot i que no va poder accedir al centre de les Gavarres per valorar-ne els danys. Així explicava la situació el digital totbisbal dos dies després de l’episodi meteorològic:

Des de la nevada i durant més de 24 hores, la capital baixempordanesa no tenia altra comunicació que per carretera. Com una pel·lícula de catàstrofes, dimarts es veien pals d’electricitat tombats, cotxes a banda i banda de carretera, arbres i branques caigudes, i els teulats enfonsats d’un taller de reparació de vehicles i de l’aparcament d’un supermercat. La carretera de la Ganga seguia tallada aquest dimecres. […]

Després de dues nits sense llum, la dependència de l’electricitat, que feia certa gràcia el dimarts, aquest dimecres es vivia ja amb impaciència i preocupació. La major part dels comerços estaven tancats al matí mentre, els que podien, funcionaven amb generadors. Els dos dies hi havia cues per accedir a establiments de provisions (fleques, estancs, ferreteries i botigues multipreu). La gent sortia al carrer dimarts de forma massiva per capturar imatges de la nevada més mediàtica de la història. S’observaven les habituals escenes d’alegria de la mainada, i algú fins i tot apareixia amb esquís pels carrers. […]

El consistori emetia aquest dimecres un comunicat de denúncia de l’abandonament sofert per les administracions superiors. L’alcalde, Lluís Sais, considerava que els serveis d’emergències haurien d’haver sortit al carrer, i deia que “aquí tot s’ha hagut de fer amb recursos municipals”. Les set màquines han treballat incansablement; dimecres al migdia eren 12 amb les subcontractades. Segons el consistori s’haurien repartit 4,5 tones de sal. La policia rescatava i allotjava 70 persones a l’hospital geriàtric, únic indret públic amb generador.

“Torna parcialment el subministrament elèctric a la Bisbal d’Empordà”. totbisbal.com, 10/3/2010

A continuació recuperem algunes fotografies de la nevada, cedides per Ignasi Corney Oller:

Cua
Cua per comprar pa
El Passeig
El Passeig Marimon Asprer, cobert de neu
Aigüeta
L’Aigüeta, vista des de Torre Bisbal

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari