El novembre del 2002 començaven les obres de construcció del nou edifici de l’Institut de la Bisbal, sis anys després que les velles instal·lacions haguessin quedat petites i s’hagués ubicat alguns alumnes en barracons. El pressupost de l’adjudicació era de 3,7 milions d’euros. La revista El Drac ho explicava en un article, en què denunciava, a més de la tardança, l’ús del nou institut com “una arma de confrontació política”.
L’edifici es va inaugurar el setembre del 2005, tot i que el curs va començar sense telèfon ni internet, segons explicava l’AMPA.
Com l’obra de la Seu, com la Sagrada Família, com el Mundial, com la Variant… el Nou Institut és una mena d’Ítaca mítica on alguns ja gairebé havíem renunciat a arribar.
Tenim un dels instituts més degradats del país, tercermundista, amb unes condicions de seguretat que no es tolerarien a cap empresa privada. ¿És el “premi” d’haver tingut tants d’anys un delegat d’ensenyament bisbalenc tan poc casolà? Tenim un centre massificat, esquarterat, amb barracons que s’han menjat els espais d’esbargiment. ¿Conseqüència d’aquella unificació dels dos centres de secundària de la Bisbal que ens havia de reportar tants beneficis? […]
De moment només estem als prolegòmens. El primer pas és moure alguns barracons (ai, perdó, “pavellons prefabricats”, segons la Consellera políticament correcta) per poder instal·lar idòniament la infraestructura per començar les obres de debò: grues, maquinària… Llavors s’ha de conjuminar l’edificació de l’obra nova amb el funcionament “normal” i segur del centre durant el curs. […]
Anant bé, aquest enrenou durarà dos anys, diuen els entesos. […] I llavors les autoritats, ben entrijolades, podran inaugurar un IES de tres plantes, relluent, amb olor de pintura fresca, de 4 línies d’ESO, tres de Batxillerat i dos Cicles Formatius. […] A part de les aules, comptarà amb els espais adequats i lògics que estalviïn la vergonya (aliena!) d’haver de rebre les visites a peu dret al passadís, o a la caldera de la calefacció.
R. C. “Mans a l’obra”. Revista El Drac, núm. 46 (2002), p. 24