‘Jo pedàlut’, bicicletades mensuals en una ciutat sense carrils bici

Un grup de bisbalencs convoca rutes en bicicleta obertes a tothom per repensar la mobilitat

Redacció
Redacció
Bicicletada
La primera bicicletada va aturar-se davant de l'ajuntamentFoto: Jo pedàlut

“Jo pedàlut, tu pedales?”: és la pregunta-invitació amb què un grup de bisbalencs convoca sortides en bicicleta per la ciutat amb l’objectiu de promoure la mobilitat sostenible i fer visibles els drets dels ciclistes. Volen fer rutes en grup, obertes a tothom, el tercer dissabte de cada mes al matí. La primera va ser la setmana passada: un circuit urbà d’uns cinc quilòmetres que van seguir vora 25 persones.

Un dels impulsors, Sebastián Ruiz Cabrera, explica a L’aguait que aquestes sortides poden ser un incentiu per pensar la Bisbal de manera més sostenible: “Una de les reivindicacions és imaginar una ciutat amb camins més segurs perquè la mainada pugui anar a l’escola en bicicleta, però això comporta canviar dinàmiques gairebé estructurals: potser no cal anar a comprar el pa en vehicle motor”. La Bisbal no té cap carril bici, de manera que els ciclistes han de compartir la calçada amb la resta de vehicles. Precisament una altra de les propostes de Ruiz és tallar puntualment alguns carrers perquè hi circulin bicicletes lliurement, una mesura que s’aplica en algunes grans ciutats.

Jo pedàlut dóna consells als que es vulguin afegir a les pedalades: anar sempre en grup a ritme constant, circular per la calçada i respectar els semàfors. En la primera ruta, dissabte passat, hi havia participants de totes les edats —de cinc a setanta anys, apunta Ruiz— i anaven al ritme de la música. Aquesta mena de trobades mensuals, anomenades de massa crítica, són freqüents en moltes ciutats del món des dels anys noranta. La pròxima està prevista el 20 de gener a les onze del matí, amb sortida al Teatre Mundial.

Bicicletada
Un moment de la ruta de dissabte passat (Foto: Jo pedàlut)

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari