La participació en les eleccions del 28-M ha caigut al conjunt de Catalunya gairebé nou punts respecte al 2019, fins al 55,5%. La Bisbal no s’ha escapat de la davallada, que ha estat més alta que al conjunt del país: un 11,29%. Segons els resultats provisionals va votar un 53,44% del cens, 3.912 persones. És la xifra més baixa de participació que hi ha hagut mai a la ciutat en unes municipals, per molt poques dècimes. De fet, el percentatge és semblant al de les eleccions dels anys 2011 i 2015, tal com s’observa en l’evolució històrica:
Com interpreten l’augment de l’abstenció els caps de llista bisbalencs? En general, coincideixen que hi ha tingut un paper important la decepció dins de l’independentisme. Enric Marquès (ERC) apunta que l’abstenció és un toc d’atenció perquè els votants estan desencantats amb els partits independentistes i pensen “que hauríem d’anar més a l’una i que no s’està fent bé”. Alba Solés (CUP) afegeix que hi ha un cansament polític general i que “a Junts, ERC i la CUP ens ha afectat segur, tot i que sembla que a nivell local no hauria de ser així”. Òscar Aparicio (PSC) pensa que l’any 2019 la participació va augmentar gràcies a la mobilització dels votants independentistes, que ara s’han abstingut o han canviat de papereta, diu. “En la política més propera, que hi hagi aquesta pobra participació, ens ho hem de fer mirar”, afegeix.
També fa un toc d’alerta Bilal Bensahid (En Comú Podem): “A tots els partits ens hauria de preocupar que la meitat de la població no ha anat a votar. Hauríem de fer una reflexió crítica, perquè la gent sol participar molt en les eleccions municipals”. És del parer que els partits polítics no han aconseguit connectar amb els ciutadans i diu que hi ha hagut un vot de càstig per la gestió del govern municipal. Xavier Dilmé (TxLB), en la mateixa línia, apunta que els veïns estan fastiguejats per la tasca del govern, i molts han optat per quedar-se a casa: “La responsabilitat compartida que tenim tots és no haver estat prou atractius per a l’electorat decebut amb la feina feta aquests quatre anys pel govern municipal”.
La participació a la Bisbal, per seccions censals
Els percentatges de participació en cada mesa electoral són semblants i se situen entre el 51,84% del Mundial i el gairebé 56% de l’escola Empordanet. La caiguda més important respecte al 2019 és al sector de l’escola Mas Clarà, amb una diferència de 14,08 punts.
Els polítics bisbalencs no creuen que una abstenció més alta doni menys validesa al resultat. “No es pot menystenir mai la gent que va a votar”, diu Marquès. Aparicio senyala el 50% del cens com a frontera, que el 28-M s’ha superat.
La majoria de partits han perdut vots
L’augment de l’abstenció ha anat acompanyat d’una pèrdua de vots per al gruix dels partits. Només el PSC i, més significativament, Tots per la Bisbal, han augmentat la xifra, tal com es pot veure en aquesta gràfica que mostra la variació del nombre de vots:
Marquès treu ferro a la situació i diu que el suport electoral d’ERC a hores d’ara és semblant al dels anys 2011 i 2015. Aparicio destaca que en aquelles meses electorals en què el PSC sol treure pitjors resultats, com les del Mundial i del Castell (ara Ajuntament), els ha anat “molt bé”. Ara, creu que en altres seccions censals on normalment feien millors resultats, l’electorat ha canviat a ERC o a En Comú Podem.
Dilmé diu que el seu partit ha notat “menys els efectes de l’abstenció, perquè la gent ha votat molt en clau local”. Bensahid creu que l’abstenció no ha perjudicat els comuns, perquè molta gent que no havia votat mai li ha dit que havien triat la seva papereta. Detecta, però, un transvasament de vots cap a ERC i cap al PSC. Solés, que comptava aconseguir més bons resultats, opina que amb més participació els hauria anat millor.
L’aguait no aconseguia contactar amb Eva Rovira, de Compromís-Junts.
Als pobles veïns destaca l’abstenció a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní
En tots els pobles veïns també ha caigut la participació a les municipals. La davallada més important, de 27,11 punts, ha estat a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, on es presentava una sola llista i ha votat menys de la meitat del cens. A Ullastret, tot i que també ha baixat lleugerament el percentatge de votants, frega el 90%: només 22 persones es van quedar a casa.
Sembla, per les gràfiques de la variació de vot, que hi ha un efecte de castic als partits suposadament independentistes.
“No es pot menystenir mai la gent que va a votar”, diu Marquès, i la frase que el faria creïble seria “No es pot menystenir mai la gent que s’absté”, zero autocrítica. En un país normal hi hauria un reguitzell de dimissions.