Acció Climàtica vol reduir un 70% la població de senglars a les Gavarres

La Federació Catalana de Caça explica que les xifres de captura marcades pel govern no es poden complir en alguns punts

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Senglars
Senglars a les GavarresFoto: Acció Climàtica

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat vol reduir la densitat de senglars al massís de les Gavarres, que actualment és d’uns 16 exemplars per quilòmetre quadrat, a quatre o cinc, cosa que suposa una disminució del 70%. És l’objectiu que s’ha marcat després que aquest dimarts hagi declarat “l’emergència cinegètica” a les Gavarres i a Rocacorba per l’alta població de senglars. En les 21 àrees privades de caça de les Gavarres la xifra que el govern vol assolir és la de 4.492 captures entre el setembre de l’any passat i el 31 de maig d’enguany.

La declaració d’emergència cinegètica afecta 38 municipis, entre els quals la Bisbal, Vulpellac, Fonteta i Peratallada i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní. La declaració comporta que en el cas que els titulars de les zones de caça no puguin assolir els objectius de captura marcats, “es podrà acordar l’execució per aconseguir els objectius per part de l’Administració”, segons informa el departament.

La Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça explica en un comunicat que la caça és “la millor eina de gestió que existeix per preservar l’equilibri dels ecosistemes i fer un control poblacional”, però adverteix que els objectius de captura de senglars d’enguany no es poden complir perquè en alguns punts concrets, com ara Flaçà o la Pera, ha disminuït el nombre de senglars, que es dispersen molt. Afegeix que fins al 10 de febrer han assolit el 54% de la xifra marcada pel govern i que la colla de caçadors de la Bisbal ja n’ha matat 105 dels 122 que li corresponen. La Territorial, per altra banda, lamenta que el govern hagi presentat l’emergència cinegètica sense la presència dels caçadors, demana una reunió tan aviat com sigui possible i recorda que la seva tasca és desinteressada.

Entre els efectes de la sobrepoblació de senglars hi ha els danys als conreus i en diverses espècies de flora, accidents de trànsit o el risc de propagació de la Pesta Porcina Africana. El Departament d’Acció Climàtica insta a capturar preferentment exemplars joves, i femelles abans que mascles.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
1 comentari