Els acords de l’Ajuntament d’Ullastret, nuls per la situació irregular de la secretària

Ho conclou un informe de la Generalitat, mentre que els veïns esclaten contra el govern després d'un ple municipal en què l'oposició es va negar a participar

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Regidors abandonen el ple
Els dos regidors de Treball i Compromís abandonen el ple d'aquest dimarts perquè sostenen que no es pot fer sense un secretari legalment habilitatFoto: Roger Font

L’Ajuntament d’Ullastret no té un secretari habilitat legalment, cosa que implica la nul·litat de ple dret dels acords que adopti la institució. Així ho assegura la Direcció General d’Administració Local (DGAL) de la Generalitat en un escrit adreçat als regidors de l’oposició la setmana passada. El text, a què ha tingut accés L’aguait, diu que en el registre de funcionaris d’habilitació nacional “no consta informat cap nomenament de secretari interventor” i que les funcions han de ser exercides pels serveis d’assistència de la Diputació o mitjançant acumulació. Des del 2007 qui exerceix les funcions de secretària és Meritxell Tàpies, que ocupa una plaça de tècnic d’administració general (TAG).

Abans de començar el ple de l’Ajuntament d’aquest dimarts, els regidors de l’oposició, Joan Beltran i Martí Agustí (Treball i Compromís) van informar l’equip de govern de la situació i van demanar que la sessió s’ajornés fins que hi hagués un secretari habilitat. “Pel principi de prudència hem d’evitar qualsevol acte que tingui conseqüències que hagin de pagar els nostres veïns, entre les quals les que es derivin de la declaració de nul·litat dels acords adoptats”, va explicar Beltran. L’oposició entén que el ple no es podia celebrar sense l’assistència d’un secretari legalment habilitat, tal com requereix l’article 98 de la Llei municipal i de règim local de Catalunya. L’alcalde, Josep Miquel Gatius, va optar per continuar el ple perquè “ningú ens ha dit ni notificat personalment que qui fa les funcions de secretària no les pugui fer” i va assegurar que ja cerquen un secretari habilitat per l’estat, “però no és fàcil perquè els municipis petits no són atractius”. Si bé el batlle al·lega que no té coneixement de la situació irregular de la secretària, en l’informe la DGAL explicita que comunicarà a l’Ajuntament les conclusions del text “i la necessitat de regularitzar la situació de la secretaria”.

Fins ara Ullastret formava part d’una agrupació amb Serra de Daró, que va demanar que es nomenés Meritxell Tàpies secretària accidental d’aquesta agrupació. La DGAL ho va denegar el setembre del 2021 perquè l’agrupació està “eximida de l’obligació de crear i mantenir el lloc de treball de secretaria” i, per tant, les funcions les han d’exercir els serveis d’assistència de la Diputació. Ara bé, l’agrupació es troba pendent de dissolució perquè l’Ajuntament de Serra de Daró ho ha demanat amb la intenció d’agrupar-se amb Bellcaire, que sí que té un secretari nomenat per la DGAL. L’equip de govern d’Ullastret s’oposa a la dissolució i Gatius ha assegurat que es posarà en contacte amb l’alcaldessa de Serra, Glòria Marull, amb la intenció d’arribar a un acord perquè “hi ha molt bona entesa”, afirmació que alguns veïns que assistien de públic al ple van rebre amb estupefacció visible.

L’escrit de la DGAL no aclareix l’abast temporal de la irregularitat de la secretaria ni fins on arribaria la invalidesa dels acords adoptats pel consistori. Cal tenir en compte que Tàpies exerceix a Ullastret des de fa gairebé 17 anys, el 2007. A més, no es pot descartar que s’impugnin plens com el d’aquest dimarts mateix. La DGAL sí que ofereix una solució alternativa a l’Ajuntament: una vegada dissolta l’agrupació amb Serra, podria demanar el nomenament accidental de Tàpies sempre que no es presentés cap funcionari d’habilitació nacional durant el tràmit de publicitat de la vacant. La Direcció General aclareix que “la situació irregular de la secretaria de l’agrupació ve determinada, no per la manca de titulació de la persona que n’exerceix les funcions reservades, sinó per la falta de creació i classificació del lloc i nomenament per part de la Comunitat Autònoma”.

Els veïns esclaten contra el govern

Un cop acabat el ple d’aquest dimarts, la desena de veïns que hi assistien de públic, alguns dels quals votants de Josep Miquel Gatius d’ençà de fa anys, van encarar-se irats amb el batlle i amb el regidor Gerard Cateura. Els crits i la situació de tensió van allargar-se més de mitja hora, mentre assenyalaven Tàpies com a origen de tots els mals i acusaven l’executiu d’haver dividit el poble. Altres veïns intentaven tranquil·litzar els més alterats i posar-hi pau. Una dona va repetir diverses vegades que fa uns mesos Tàpies li va dir que li faria “la vida impossible”, fruit d’un conflicte personal relacionat amb el recent traspàs d’un restaurant del poble. Qui ha exercit les funcions de secretària durant 17 anys es va tancar al despatx del consistori tan bon punt va acabar el ple, i no en va sortir en cap moment mentre va durar l’estona de tensió a la casa de la vila.

Dues parcel·les municipals per a un regidor i la seva germana

En el mateix ple es va aprovar provisionalment l’adjudicació de les tres últimes parcel·les municipals de la urbanització les Miralles. Hi ha hagut cinc ofertes. El regidor de govern Pol Feliu és l’adjudicatari d’una de les parcel·les —de 312 metres quadrats— per 40.199,99 euros i la seva germana n’ha aconseguit una altra —de 192 metres quadrats— per 25.479,60 euros. Feliu va sortir de la sala en el moment de la votació.

El plec de clàusules d’aquest concurs públic estableix que en cada terreny s’hi ha d’edificar, en un termini màxim de cinc anys, una construcció destinada a habitatge habitual de l’adjudicatari mentre estigui empadronat a Ullastret. Per aconseguir més puntuació es valorava la millora a l’alça del preu de licitació i l’antiguitat de residència al municipi.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari