A partir de l’any que ve les escoles de la Bisbal que organitzin més de dos actes al Teatre Mundial durant el curs hauran de pagar el lloguer de l’espai. Fins ara podien disposar sempre del teatre gratuïtament. El canvi s’ha introduït a les ordenances fiscals del 2023 aprovades inicialment al ple de l’octubre —encara és obert el període d’al·legacions—, i preocupa als centres educatius, que asseguren que no podrien fer front a aquestes taxes.
Si s’aproven definitivament els preus, les escoles d’infantil i primària tindran els dos primers actes del curs gratuïts i a partir del tercer hauran d’abonar la taxa d’ús del Mundial amb una bonificació del 50%. Això suposa 550 euros per una sessió d’hora i mitja a la platea i amfiteatre o 1.100 euros per dues hores de funció, que inclou la reserva de l’espai hores abans i després de l’acte. Si l’ocupació és només de l’amfiteatre, el preu bonificat és de 150 euros per dues hores, i en el cas de l’escenari és de 300 euros per quatre hores. L’Institut de la Bisbal i els cursos de secundària del Cor de Maria pactaran amb l’Ajuntament la quantitat de sessions “en funció de la programació pedagògica del centre”, i seran totes de franc. El director de l’Institut, Jordi Ferrer, ha comentat que n’han acordat entre sis i vuit.
El regidor de Cultura, Carles Puig, ha explicat a L’aguait que hi han hagut de posar ordre perquè “l’estructura del Mundial no dóna per més”. Actualment, deia, el Mundial és un espai de formació de dilluns a dijous, destinat a l’Escola de Teatre, a l’Escola de Circ i a l’Escola Municipal de Música Conrad Saló, “i no s’hi fan activitats perquè volem preservar aquest projecte de formació”. “Els dies que queden vam decidir que havíem d’acotar una miqueta les coses que fessin les escoles al Teatre”, assegura. Puig apunta que la situació és “insostenible” perquè “el volum d’activitats que es fan a la Bisbal és molt superior a la maquinària que tenim com a Ajuntament per assumir-ho”, i que el Mundial actua ara de centre cívic, funció que no li pertocaria com a teatre. “A la llarga, si s’aconsegueix que Can Formatger sigui una mena de centre cívic, moltes coses es podran fer allà”, diu.
Les escoles de la ciutat han reaccionat a la modificació de l’ordenança. Marta Cama, secretària de l’equip directiu del Mas Clarà, explica que reserven el Mundial quatre vegades l’any: “Aquestes dues sessions de més no sabem com les pagarem. Estem parlant de molts diners per l’escola, i no ho farem pagar a les famílies”. Pau Maré, director del Cor de Maria, troba que el preu “tot i que ens fan una bonificació del 50%, és excessiu”. A més, no poden fer servir la sala polivalent del centre com a substitut, perquè va quedar malmesa per la pedregada de l’agost.
La directora de l’escola Empordanet, Anabel Brazález, explicava que presentaran al·legacions a l’Ajuntament. “Nosaltres tenim un projecte educatiu artístic al centre, consolidat de fa anys, i necessitem el teatre quatre sessions durant l’any”, deia. Afegia que “l’escola no pot assumir aquests preus. A més, som un centre que estem en barracons, no tenim aules ni espais grans o sala d’actes on poder reunir un mínim de famílies”, i que hauran de buscar “espais fora de la Bisbal, perquè tenim famílies que econòmicament no s’ho podrien permetre”.
Aquest mitjà no ha pogut contactar amb la direcció de l’escola Joan de Margarit.
Les noves taxes del Mundial per al 2023

Alguns dels preus per a l’ús de les sales del Mundial s’apugen notablement l’any que ve, segons l’ordenança. És el cas del lloguer de l’amfiteatre, que passa dels 57,26 euros l’hora als 150 euros, amb un increment del 162%, o la sala de vidre, que costarà 100 euros l’hora en lloc dels 32,91 d’enguany (+203%). Per contra, el preu per hora del lloguer conjunt de la platea i l’amfiteatre es rebaixa un 7,5%, de 297,32 euros a 275.
A més, a partir d’ara caldrà que els sol·licitants es facin càrrec del cost del personal tècnic, de sala i de taquilla addicional segons el públic previst —el teatre ja disposa d’un tècnic i d’un encarregat de sala.
Estaran exemptes de pagar la taxa les entitats que tinguin un conveni específic, les entitats culturals bisbalenques sense ànim de lucre que no cobrin entrada i les dues primeres sessions de les escoles, així com totes les dels instituts. Tindran una bonificació del 50%, a més de les sessions addicionals de les escoles, els partits polítics amb representació a l’Ajuntament (per als quals fins ara era gratuït), les administracions públiques, les entitats culturals bisbalenques sense ànim de lucre que cobrin entrada i les no culturals per a actes d’entrada lliure.
S’hi estan lluint!!