L’Ajuntament de la Bisbal vol abaixar l’IBI i congelar la taxa d’escombraries

L'oposició hi ha votat en contra perquè sosté que no ha tingut prou temps per estudiar les ordenances

Redacció
Redacció
Habitatges
Habitatges a la BisbalFoto: Roger Font

El ple de l’Ajuntament de la Bisbal ha aprovat inicialment les ordenances fiscals per al 2024, que estableixen una rebaixa del 2,4% de l’impost sobre béns immobles (IBI) i una congelació de la taxa d’escombraries per als habitatges, tot i que per als sectors comercial i industrial s’incrementarà segons l’IPC, un 3,5%. L’alcalde, Òscar Aparicio, afirma que “en un context econòmic d’increment del cost de la vida, l’Ajuntament no podia optar per la solució més fàcil, que és apujar impostos”. La Bisbal, doncs, es desmarca de la majoria de consistoris de l’entorn, que han incrementat les taxes, segons recorda el batlle.

La rebaixa de l’IBI implica, assegura l’Ajuntament, deixar d’ingressar uns 60.000 euros, cosa que comportarà “reequilibrar la hisenda municipal a través de la moderació de la despesa i treballant els impostos en clau de progressivitat fiscal”. Pel que fa a la taxa d’escombraries, el govern s’ha decantat per la congelació d’una part perquè vol estudiar el servei —pendent encara la posada en marxa del porta a porta— i el cost, que és previst que augmenti pel tancament de l’abocador de Solius. D’altra banda, l’executiu vol començar una prova pilot perquè els ciutadans que ho demanin puguin pagar l’IBI, la taxa d’escombraries i l’impost de vehicles en 10 terminis sense interessos. Els partits del govern (PSC, CxLB-Junts i TxLB) es van oposar l’any passat, quan eren a l’oposició, a l’augment dels impostos.

Vot en contra de l’oposició

ERC i la CUP —el regidor d’En Comú Podem no ha assistit al ple— s’han oposat a les noves ordenances fiscals perquè no han tingut temps d’estudiar-les bé, segons han explicat. La votació s’ha fet en un ple extraordinari i Aparicio ha reconegut que han anat tard, tot esgotant el termini de què disposaven per preparar les ordenances.

Enric Marquès (ERC) ha demanat al govern que reconsideri eliminar la bonificació per a les obres de reparació dels teulats afectats per la pedregada del 2022. Sosté que encara hi ha entre un 15% i un 20% de veïns que no han arreglat els danys. Tant ERC com la CUP han anunciat que presentaran al·legacions.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari