Els barris del sud de la Bisbal, amb l’índex socioeconòmic més baix de la ciutat

El sector del Pedró i de la plaça de la Sardana se situa més de 30 punts per sota de la mitjana catalana

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Índex socioeconòmic

L’Institut d’Estadística de Catalunya ha fet públic l’índex socioeconòmic territorial (IST) de tots els municipis del país, a partir de dades de l’any 2020. Als nostres pobles, Ullastret té el valor més alt: 113,5, més de 13 punts per sobre de la mitjana de Catalunya. També se situen per sobre del valor mitjà Corçà (105,2), Cruïlles, Monells i Sant Sadurní (103) i Vulpellac, Fonteta i Peratallada (108,9). En canvi, la Bisbal és més de 15 punts per sota, amb un IST de 84,3. A la ciutat, la xifra és especialment baixa als barris del sud.

Què és l’índex socioeconòmic territorial?

L’IST recull en un únic valor diverses característiques socioeconòmiques de la població a partir de sis indicadors: població ocupada, treballadors de baixa qualificació, població amb estudis baixos, població jove sense estudis postobligatoris, estrangers de països de renda baixa o mitjana i renda mitjana per persona. Per a l’índex s’estableix un valor per a Catalunya igual a 100, i un valor per a cada municipi en comparació amb el valor mitjà del país.

Al sud de la Bisbal, l’índex baixa fins al 65,9

Segons les dades per seccions censals (les mateixes zones que es fan servir en les eleccions per determinar els locals de votació i els carrers que els corresponen), les tres situades més al sud de la Bisbal són les que registren un IST més baix, més de 20 punts per sota de la mitjana catalana. És destacable el 65,9 del sector que inclou principalment el carrer del Pedró, el Germans Ferrer i la plaça de la Sardana. Si aquesta zona fos un municipi, seria el quart de Catalunya amb l’IST més baix, per darrere de Barbens (Pla d’Urgell), Salt i Seròs (Segrià).

Els sectors de l’Aigüeta i del carrer Sis d’Octubre també estan per sota de la mitjana del país, amb valors d’entre 87,8 i 89,1. Només la secció formada pel Bosquetet, la Terrera i Castell d’Empordà supera la mitjana (102).

Pel que fa als valors que s’han tingut en compte per a l’elaboració de l’índex, la Bisbal té la renda mitjana més baixa que els pobles veïns (11.250 euros), i també té el percentatge més elevat de població jove sense estudis postobligatoris (36,5%) i d’estrangers provinents de països de renda baixa o mitjana (18,9%).

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari