Brava Performing Arts, una fàbrica de creació artística a la riba del Daró

El centre obre al públic, després d'acollir artistes durant dos anys, amb un vespre farcit d'exhibicions dels seus col·laboradors

Victòria Font Vilagran
Victòria Font Vilagran
Espectacle a la inauguració de Brava!
Espectacle "Carmen" de la Fura dels Baus, durant la inauguració de 'Brava!'Foto: Victòria Font

Surt fum vermell de la xemeneia i se senten gralles de fons. Apareix la Rigoberta, amb el pit enfora, ruixant i ballant. Una escena eminentment bisbalenca donava el tret de sortida dissabte a la inauguració de Brava Performing Arts, el nou centre de creació artística situat a l’antiga fàbrica de Ceràmiques Puigdemont.

Un públic molt divers s’aplegava al pati, amb mòbils alçats i cares sorpreses, expectants. De cop, les portes d’una de les naus es van obrir, i damunt d’un contenidor industrial ens esperava una dona vestida de vermell. Ens va oferir un tastet de l’òpera Carmen, un espectacle de corda àeria de la Fura dels Baus.

Brava! vol ser un hub per als creadors de la zona, i portar els creadors internacionals aquí a poder compartir amb els artistes de l’Empordà” explica Nacha Delpiano, directora de Brava Performing Arts. La pinzellada internacional la va deixar Amanda Parer, una artista australiana que va coronar el sostre de la fàbrica amb una gran figura inflable. Al pati també s’hi va instal·lar una cúpula immersiva, en què Eyesberg Studio hi projectava la seva interpretació de com sonaran Les quatre estacions de Vivaldi l’any 2050.

Més de 1.800 metres quadrats d’instal·lacions donen per molt, i en una altra sala s’hi podien veure mostres de diferents artistes que han passat per la residència de Brava! En aquest espai, batejat en honor de Ramon Romaguera, exalcalde i propietari de la fàbrica, s’hi pot veure l’antic forn, ara convertit en una sala de projecció immersiva. A fora al pati, ja de nit, la música la posaven els bisbalencs B1n0 i Miquel Abras. Exhibició de força d’una iniciativa mai vista a la Bisbal i que va atraure, el dia de l’estrena, sobretot gent de fora.

la instal·lació immersiva d’eyesberg studio (foto: victòria font)

Brava! serà un lloc de treball artístic, però també hi podrem fer activitats perquè la gent vingui i pugui gaudir dels processos creatius”, assegurava Delpiano. És un projecte que es va començar a gestar el gener del 2020, però que entre la pandèmia i la pedregada, no ha pogut veure la llum fins ara. Fa dos anys, però, que ja estan treballant amb pintors de gran format, han fet una òpera i un projecte de clown amb orquestra simfònica i han posat en marxa un conveni amb l’escola de disseny Elisava, que ha permès a alguns alumnes desenvolupar els seus projectes.

Els principis són clars: descentralitzar la producció artística i cultural del país i fer de la Bisbal un punt de trobada d’artistes d’arreu, a través de la marca Costa Brava. Brava Performing Arts s’emmiralla en les fàbriques de creació europees que han transformat espais industrials abandonats en pols d’atracció de nous talents artístics. A Barcelona és una fórmula d’èxit; a la Bisbal, un camí per explorar. El nom, en anglès, ja és una declaració d’intencions.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari