Cabres contra incendis a les Gavarres, la prova pilot que vol arribar a tot el país

La Generalitat preveu contractar ramaders de tot Catalunya perquè duguin els animals a fer tasques de prevenció d'incendis i conservació de la biodiversitat

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Cabres
El ramat que pastura a les GavarresFoto: R. F.

La Patufa observa atentament el ramat. És un dels gossos que vigila el centenar de cabres que pasturen des de fa set mesos al saplà de Viafora, a prop del coll de la Ganga, dins del terme de Cruïlles. Aquests animals participen en una prova pilot de la Generalitat que vol fer servir la ramaderia extensiva per fer tasques de prevenció d’incendis i de conservació de la biodiversitat. A més de les Gavarres, s’han desplegat quatre ramats més al Montgrí, a les muntanyes de Prades i a la capçalera del riu Gaià.

Es tracta d’un servei públic remunerat de neteja del sotabosc i manteniment dels espais naturals. “No compensem ni subvencionem els ramaders, sinó que els contractem perquè facin tasques de prevenció d’incendis”, ha destacat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur. El servei es pagarà a 400 euros per hectàrea. La Fundació Pau Costa i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal han identificat 20.000 hectàrees a tot Catalunya que es podrien beneficiar d’aquesta iniciativa: caldrien 500 ramats. La Generalitat preveu posar-ho en marxa a partir de l’any que ve, si bé cal tenir en compte que diumenge que ve hi ha eleccions al Parlament.

Ramat
Pau Figueras amb el ramat (Foto: R. F.)

La ramaderia extensiva, a l’UCI

Pau Figueras elabora làctics a Cruïlles i s’ocupa del ramat que pastura a les Gavarres. Té vora 300 cabres i 100 es dediquen a la ramaderia extensiva, bàsicament els animals joves i les femelles prenyades, que no s’han de munyir. Les bèsties s’han hagut d’adaptar a aquest tipus de pastura, explica: “Vam començar instal·lant malles, però no funcionaven. Ara fem pastura dirigida, tot provant quina és la millor opció. Els animals no estaven acostumats a pasturar en aquestes zones de bosc. Els joves s’hi han adaptat molt bé i als grans els ha costat més, però estan en molt bon estat i n’estic content”.

Figueras adverteix, però, que la ramaderia extensiva està en perill, pràcticament desapareguda a les Gavarres, tot i que té esperança: “La ramaderia extensiva d’oví i de cabrum és a l’UCI. Som el sector més marginat de la ramaderia i de l’agricultura, no podem competir amb res ni amb ningú. Aquesta iniciativa podria ser una oportunitat”.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari