Parlar en català sempre, amb tothom i a tot arreu. És el que promou el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a través de la campanya 21 dies, que la setmana passada es presentava a la Bisbal després de recórrer altres poblacions. La iniciativa proposa un repte als catalanoparlants: durant 21 dies fer servir el català d’entrada, per iniciar qualsevol conversa. Passat aquest període, el nou costum ja s’hauria d’haver adquirit. Així es vol fer front a l’hàbit de molts catalanoparlants —8 de cada 10, segons el CPNL— de canviar automàticament de llengua quan l’interlocutor els parla en espanyol.
El músic i arquitecte Carles Sanjosé ha estat l’encarregat de presentar la campanya al Teatre Mundial. Ha recordat que el català ve d’una “situació històrica incòmoda” per les èpoques de prohibició de la llengua i per la imposició de l’espanyol, i ha afegit que actualment la llei reconeix el dret dels ciutadans de fer servir el català, i no l’obligació d’expressar-se en castellà. També ha remarcat la importància d’educar els fills en català tot vetllant perquè el seu dia a dia, especialment els continguts audiovisuals que consumeixen a la televisió o per internet, sigui en aquesta llengua. El cantant de Sanjosex ha interpretat, entre reflexió i reflexió, tres cançons: una de pròpia, Punxes; el poema de Vicent Andrés Estellés M’aclame a tu, musicat per Ovidi Montllor, i El pomeró, una de les peces del projecte Càntut.
En la presentació hi assistien alumnes dels cursos de l’Oficina de Català, a qui afecta especialment el canvi de llengua dels catalanoparlants perquè els dificulta practicar el català fora de l’aula.