El ceramista Enric Pacreu, premiat per col·laborar amb el Terracotta Museu

Ha adquirit pel seu compte i posteriorment donat al museu unes 400 peces de ceràmica, estris i maquinària

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Enric Pacreu
Pacreu amb una de les peces que ha donat al museuFoto: Terracotta Museu

El ceramista bisbalenc Enric Pacreu Fuster ha rebut un premi Bonaplata per la seva vinculació amb el Terracotta Museu. El guardó, atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, reconeix una persona o col·lectiu que hagi contribuït a posar en valor el patrimoni industrial d’un dels membres del Sistema Territorial del MNACTEC.

Pacreu col·labora amb el museu principalment com a donant de peces que ell mateix localitza i adquireix en plataformes digitals. Fins ara n’ha cedit vora 400, entre peces de ceràmica, estris i maquinària. Ha explicat a L’aguait que entre el material cedit n’hi ha de la fàbrica Coromina —on va treballar els últims anys abans del tancament, el 2007— i que també ha ajudat amb els seus contactes a aportar peces de ceramistes bisbalencs poc coneguts: posa el cas d’Enric Segú, amb un fons que ha passat de ser d’un parell de peces a una cinquantena.

Pacreu va començar com a ceramista a Pavicsa i, després de passar per la Coromina, es va jubilar a Ceràmiques Ferrés. Es defineix com un ceramista tècnic “perquè conec els materials, la gent i la història de la ceràmica a la Bisbal, però sóc un mal dibuixant”. Ha estudiat especialment la dècada dels setanta a la ciutat, que recorda com una època daurada de la ceràmica: “Els camions feien cua a les fàbriques esperant que els productes sortissin del forn”.

La vinculació de Pacreu amb el Terracotta Museu ve de família, perquè va ser precisament el seu avi matern, Salvador Fuster, qui va fundar l’empresa Terracotta a l’edifici que ara és la seu del museu. “Si el meu avi veiés en què s’ha convertit la fàbrica que va fundar, estaria més que content, i això em fa molta il·lusió”, assegura Pacreu.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari