Comencen a buidar l’abocador de Vacamorta, 8 anys després de la clausura

Els treballs, que la PAAC qualifica de "fita històrica", es preveu que durin 16 anys i han de restaurar el paratge a l'estat original

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Inici dels treballs
Han començat els treballs de retirada dels residus de l'abocadorFoto: Victòria Font

Vuit anys després del tancament per sentència judicial de l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles, aquest dilluns han començat els treballs de buidatge de la instal·lació. La primera fase ha de retirar 20.000 tones de residus d’una zona delimitada i està previst que duri un any, amb un cost de 2,5 milions d’euros. En conjunt, el pla de buidatge elaborat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat s’estima que s’allargui 16 anys, s’executarà en set fases i tindrà un cost de 188.750.000 euros.

Una planta mòbil farà el triatge de les restes. Ramon Tella, director general de Gestora de Runes, l’empresa que assessora en el buidatge, ha explicat que analitzaran les terres per determinar si els residus són inerts (és a dir, que ja no es transformen) o no. En funció d’aquesta classificació variarà la destinació de cadascun: es derivaran, segons ha dit, a gestors autoritzats. La primera fase de buidatge va a càrrec de FCC Ámbito i FCC Construcción, dues empreses de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a qui correspon determinar la destinació dels residus.

Zeta Figa, de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC), ha celebrat l’inici dels treballs, que ha qualificat de “fita històrica”, però ha apuntat que “des del 2014 fins ara hem estat perdent el temps, perquè els governs que hi ha hagut fins ara no s’han volgut fer responsables del buidatge”. No només s’han de retirar els residus de l’abocador, sinó que s’ha de restaurar el paratge a l’estat original: “Això vol dir recuperar una zona humida que estava declarada el 1998 i que tenia 13 basses, i aquesta és una tasca molt complicada”, ha recordat Figa.

Visita d'autoritats a l'abocador
Diverses autoritats han visitat l’abocador aquest dilluns (Foto: Roger Font)

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha explicat que la fase inicial de buidatge “servirà, primer de tot, per saber com acabarem d’actuar amb la resta de tones, que són més de 3,5 milions”, i ha demanat disculpes als veïns que han suportat l’activitat de l’abocador tots aquests anys i que ara viuran els treballs de la retirada dels residus. En l’últim any i mig s’han fet cinc reunions de la comissió de seguiment del buidatge, deia.

La delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, ha anunciat que “arribarem fins al final per demanar responsabilitats a totes aquelles persones que no van actuar tan bé com calia” i ha remarcat que “era important sortir d’aquest bucle de 22 anys d’immobilisme”.

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Dani Encinas, ha reconegut que s’ha arribat fins aquí per la implicació dels veïns i de la PAAC, i ha explicat que “la feina de l’Ajuntament serà vigilar que es compleixi la sentència i, sobretot, que l’impacte sigui el mínim possible per als veïns de la urbanització [del Puigventós] i rodalies”. També han visitat l’abocador aquest dilluns l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, i el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro.

Vint-i-dos anys de lluita veïnal

L’abocador de Vacamorta va començar l’activitat oficialment el juliol del 2000, si bé els primers moviments daten de l’estiu del 1999. Era gestionat per Recuperació de Pedreres SL. El 2003 aconseguia l’autorització ambiental, posteriorment declarada nul·la. La instal·lació tenia el rebuig dels veïns i la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles començava una lluita judicial que culminava el 2014 amb el tancament del dipòsit. La llicència ambiental va ser anul·lada dues vegades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el 2006 i el 2011. El Tribunal Suprem ratificava l’última sentència del TSJC el 2014 i, per tant, obligava a deixar el paratge de Vacamorta en l’estat que tenia abans de l’abocador. Actualment hi ha 3.539.629 tones de residus.

Abocador
Una vista actual de l’abocador de Vacamorta

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari