La Generalitat vol declarar la Bisbal zona tensionada per l’habitatge i limitar els lloguers

Aquest dijous també s'executaven dos desnonaments en un bloc de la ciutat on hi hauria ocupacions

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Solar
Solar i habitatges al carrer Frederica MontsenyFoto: R. F.

El govern català ha començat el tràmit per declarar la Bisbal i 139 municipis més del país “zona de mercat residencial tensionat”, cosa que permetria limitar el preu dels lloguers, segons preveu la llei d’habitatge espanyola aprovada fa menys d’un mes. Aquest dijous s’ha publicat l’anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i s’ha obert un període de 20 dies perquè qualsevol persona hi pugui presentar al·legacions.

Per considerar el mercat de l’habitatge “tensionat”, cal que es compleixi algun dels dos requisits previstos. El primer, que la càrrega mitjana del cost del lloguer o de la hipoteca al pressupost personal o de la unitat de convivència, més les despeses i subministraments bàsics, superi el trenta per cent dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars. A la Bisbal no es compleix, perquè aquest cost suposa un 28,2% dels ingressos en el cas dels lloguers i un 26% en les hipoteques.

El segon requisit, que sí que es compleix a la ciutat, implica que el preu de lloguer o de compra hagi tingut un creixement acumulat almenys un 3% superior al creixement acumulat de l’IPC a Catalunya. A la Bisbal la diferència amb l’IPC és del 24,9% en els lloguers i del 6,2% en el preu de compra. El preu mitjà d’un lloguer a la ciutat el 2022 era de 508,14 euros al mes, mentre que l’any anterior era de 455,77 euros. De fet, llogar un habitatge l’any passat era, segons el preu mitjà recollit per la Generalitat, un 33% més car que fa sis anys.

D’acord amb la nova llei, la declaració de zona tensionada comporta que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys. En els casos dels grans tenidors —propietaris de més de deu immobles—, el lloguer no podrà superar l’Índex de referència del preu de lloguer.

Desnonaments per ordre judicial en un bloc del c. Frederica Montseny

Bloc de pisos
Bloc on ha tingut lloc el desnonament (Foto: R. F.)

Aquest matí els Mossos d’Esquadra executaven dos desnonaments per requeriment judicial, segons informaven fonts policials, sense facilitar-ne més detalls. L’operació tenia lloc al bloc de pisos del carrer Frederica Montseny situat davant de l’estació d’autobusos. Aquest migdia hi restaven dues dotacions dels Mossos que retiraven objectes de l’edifici. Fonts d’una de les comunitats de propietaris explicaven que en aquest bloc hi ha diverses ocupacions i que alguns dels pisos són propietat d’un banc.

Quines accions preveu el nou govern municipal?

El nou executiu municipal format pel PSC, Compromís-Junts i Tots per la Bisbal s’ha compromès a dur a terme algunes accions pel que fa a accés a l’habitatge. El pacte per a aquest mandat preveu establir contactes amb cooperatives i promotors per “dotar la ciutat d’habitatge suficient i assequible”, així com “posar sòl públic a disposició de projectes amb garanties”. També asseguren que s’implicaran activament contra les ocupacions.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
1 comentari
  • Això d’aquestes estadístiques és del tot enganyós. Si un té un pollastre i un altre no en té cap, l’estadística diu que te 1/2 pollastre cadescú, quan en realitat en hi ha un que està sotmès a la gana.