Un estudi conclou que el canvi climàtic va influir en la pedregada de la Bisbal

Les pedres, que van arribar als 12 centímetres de diàmetre, haurien estat més petites en un clima preindustrial, segons els investigadors

Redacció
Redacció
Cotxe abonyegat
Els cotxes abonyegats, una de les conseqüències de la pedregadaFoto: Xevi Codolà

El canvi climàtic va influir en la mida de les pedres que van caure a la Bisbal i pobles veïns en l’excepcional pedregada de l’agost del 2022. És una de les conclusions d’un estudi que analitza l’efecte de les onades de calor marines i del canvi climàtic d’origen humà en aquest episodi. S’ha publicat a la revista Geophysical Research Letters i hi han participat investigadors de les universitats espanyoles de Valladolid, Complutense de Madrid i Pablo de Olavide, de la universitat polonesa Adam Mickiewicz i de l’Agència Estatal de Meteorologia.

Els investigadors han elaborat simulacions a partir de l’anàlisi de més de 150 episodis de calamarsa registrats a l’estat espanyol entre els anys 1940 i 2022: només aquells amb pedres de més de cinc centímetres de diàmetre. Les simulacions mostren que una onada de calor marina rècord a la Costa Brava (l’anomalia de la temperatura de la superfície del mar va ser la més alta registrada des del 1940) va influir en la intensitat de la pedregada de la Bisbal perquè va contribuir a augmentar la humitat de l’atmosfera i l’energia convectiva de la zona. Si s’elimina el factor de l’escalfament del mar, les pedres són més petites en les simulacions, recorden els autors.

A més, l’estudi conclou que en un clima preindustrial la pedregada hauria estat menys severa pel que fa a la mida de les pedres. Així, els investigadors afirmen que el canvi climàtic provocat pels humans hi va influir i que és el responsable del fet que hi hagi més fenòmens meteorològics extrems. Tot i que el canvi climàtic no va ser el que va provocar la pedregada, sí que “va reforçar l’ambient convectiu i va afavorir el creixement de la calamarsa gegant”, tal com explica un dels autors, Carlos Calvo-Sancho, en un fil a la xarxa X.

Els investigadors també alerten: “Aquests resultats són preocupants per a la regió mediterrània, tenint en compte l’increment notable de la freqüència, durada i intensitat de les onades de calor marines previstes en un context d’escalfament global”.

L’estudi remarca que la pedregada de la Bisbal i pobles veïns va ser un fenomen “molt rar” en què es va registrar la pedra més grossa que s’ha documentat a Catalunya, de 12 centímetres de diàmetre. També recorda que la nena que va morir per un impacte de la calamarsa és la primera víctima mortal directa per calamarsa a Europa d’ençà del 1997. Els autors asseguren que aquest és el primer estudi que atribueix al canvi climàtic una pedregada extrema.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari