Els Ferrerets emprenen el vol: Així és el primer equip de beisbol de la Bisbal

El club s'ha format encara no fa dos mesos amb l'objectiu de competir a la lliga catalana la primavera que ve

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Jugadors del Beisbol Bisbal
Jugadors del Beisbol Bisbal–Ferrerets de l'Empordà durant un entrenamentFoto: Roger Font

És el primer equip que es forma a la Bisbal i l’únic en 60 quilòmetres a la rodona i, a més, no té un camp on disputar els partits. En aquestes condicions, però amb molta empenta i ambició, fa cosa d’un mes i mig que el Beisbol Bisbal, els Ferrerets de l’Empordà, entrenen per competir a la pròxima temporada de la lliga catalana.

La iniciativa surt de Sergi Bassols i Eva Aranda, propietaris d’una ferreteria al centre de la ciutat. Són aficionats al beisbol i vénen de Vic, on hi ha equip des dels anys noranta: abans de traslladar-se a la Bisbal seguien els partits cada diumenge. Aquest estiu han buscat interessats en aquest esport, aturant tothom qui veien pel carrer amb una gorra de beisbol a sobre, explica Bassols a L’aguait. Han trobat una vintena de persones amb ganes de jugar, i les inscripcions continuen obertes.

Bassols considera imprescindible que els Ferrerets estiguin federats a principis de l’any que ve per competir a la lliga, que comença al març. De moment s’han registrat com a club davant de la Generalitat, però els falta una peça important: un camp de beisbol. El primer any en podrien prescindir perquè la Federació els permet fer servir les instal·lacions d’un altre equip com a camp local. Eva Aranda assegura que el Vic Bat els ha ofert el seu i que estan en converses amb l’Ajuntament de la Bisbal per trobar un lloc adequat a l’aire lliure i també per tenir un indret cobert on entrenar a l’hivern, una època de l’any en què els equips de beisbol no solen practicar.

L'entrenador bateja
L’entrenador Will Gómez, amb el bat a les mans en un entrenament (Foto: Narcís Torroella)

De moment els han cedit un descampat al costat del camp de futbol municipal per entrenar. La majoria de jugadors són d’origen llatinoamericà i amb molta experiència: “Han nascut amb un bat sota el braç. Algun feia 10 o 15 anys que no jugava, va agafar el bat i va enviar la pilota a 200 metres”, diu Bassols. També s’hi han apuntat nois que no havien jugat mai a beisbol, com l’Enric, que és de la Bisbal, o en Roger, que viu a Girona. En Roger va veure que el Vic era l’equip que tenia més a prop de casa, però al mateix club li van fer saber que a la Bisbal es muntava un grup nou. L’Enric, que temps enrere havia descartat jugar a beisbol per la llunyania dels equips, va conèixer els Ferrerets perquè un company li va compartir el perfil de l’Instagram. Ja han participat en uns quants entrenaments i expliquen que és un esport molt físic, que colpejar la pilota amb el bat cansa més del que sembla i que les jugades demanen molta estratègia.

Will Gómez és l’entrenador de l’equip. Té clar que l’objectiu és competir i així ho transmet als jugadors: “No venim a fer partits de costellada, sinó a entrenar, a jugar i a aprendre”. Fa cosa d’una setmana van disputar el primer partit, un amistós contra el Vic Bat, i van guanyar 10 a 11. “Van quedar molt sorpresos amb nosaltres. Òbviament, estem començant i creem un equip des de zero, però hi veig molt de futur”, apunta Gómez. La plantilla és de procedència molt diversa: a més de la Bisbal, n’hi ha que viuen a Fonteta, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Palamós o Girona.

Entrenament
L’equip entrena dos cops per setmana en un descampat al costat del camp de futbol (Foto: Roger Font)

Nou clubs juguen a la lliga catalana

La Federació Catalana de Beisbol i Softbol organitza la lliga catalana, que compta amb primera i segona divisions. En formen part nou clubs, alguns amb equips en totes dues categories. La majoria es concentren a Barcelona, a l’Hospitalet i al Baix Llobregat. La resta són a Tarragona, a Manresa i a Vic. La competició comença al març i acaba al juliol, i a la tardor es disputa la Copa Catalunya.

En un partit de beisbol hi juguen dos equips de nou jugadors. L’objectiu és aconseguir més curses que l’altre equip, que s’obtenen quan un batedor passa per les quatre bases del terreny de joc. Els equips s’alternen en les posicions d’atac i de defensa, i el partit s’acaba quan tots han passat per aquests dos rols nou vegades.

El blau, el color dels Ferrerets

Sergi Bassols comenta que el nom de Ferrerets és una referència a la mallerenga blava i a la vegada un homenatge als Toronto Blue Jays, l’equip canadenc que pren el nom d’un altre ocell blau, el gaig nord-americà (en anglès, blue jay). L’escut del Beisbol Bisbal inclou l’au i la creu tripomejada de la ciutat, i l’equipació serà blanca i blava, avança el cofundador. Han descartat el vermell perquè ja el fan servir uns quants equips de la lliga.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari