Les escoles de la Bisbal aprenen a tocar flabiols i tibles impresos en 3D

Els centres Mas Clarà i Cor de Maria participen en un projecte de l'escola de música Conrad Saló per acostar-los els instruments de cobla

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Classe de flabiol
El grup de tercer de primària del Cor de Maria durant una classe de flabiolFoto: Roger Font

Fa unes setmanes que els instruments de cobla han entrat a les escoles de la Bisbal gràcies a un projecte de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló, que ha rebut un ajut de la Confederació Sardanista de Catalunya. Els alumnes de quart de primària de l’escola Mas Clarà aprenen a tocar el tible, mentre que els de tercer del Cor de Maria fan els primers passos amb el flabiol. No són, però, uns instruments qualssevol: han estat impresos en 3D per una empresa de Blanes.

Els professors de l’escola Conrad Saló s’encarreguen d’impartir les classes, en horari lectiu. El director, Oriol Oller, explica que aquesta iniciativa els permet democratitzar la pràctica musical: “A les escoles de música només hi arriba un percentatge de la població, i entrar a les escoles de primària fa que tothom hi tingui accés. El nostre objectiu no és teoritzar sobre la música, sinó entendre com funcionen els instruments i fer petites cançons perquè els nens toquin junts”. Les dues escoles que hi participen ho han rebut amb els braços oberts i volen que les classes continuïn, explica Oller. A més, la intenció és estendre-les fins a sisè, que s’hi incorporin la resta de centres bisbalencs i que el següent instrument que s’ensenyi sigui la tenora.

Tibles impresos en 3D
Els tibles són de plàstic i impresos en 3D (Foto: R. F.)

L’empresa encarregada de dissenyar i imprimir els instruments hi treballava des del 2018. Fabriquen tibles, flabiols, tamborins i tot just ara acaben de perfeccionar el model de tenora. Ho afirma a L’aguait un dels socis, Quim Gibert, que també és professor de música: “Dissenyar una tenora ens ha costat quatre anys i la setmana passada vam aconseguir un prototip que sona bé. Intentem que els instruments sonin tan semblants com sigui possible als de fusta, però el disseny és totalment nou, perquè és més petit, de plàstic i amb els forats adaptats per als nens”. El fabricant de les canyes dels tibles, David Bondia, diu que en essència la canya és la mateixa que en la versió de fusta, però més llarga perquè sigui més fàcil de bufar.

Tible
Classe de tible a l’escola Mas Clarà (Foto: R. F.)

La Samia i en Jan, de nou i deu anys respectivament, són dos dels alumnes que fa unes setmanes que segueixen les classes de tible. Troben que és un instrument difícil de tocar i d’encertar-ne les notes, tot i que en Jan hi té una mica més de pràctica perquè també sap tocar el saxo. De moment, tant els estudiants de tible com els de flabiol han après a tocar tres o quatre notes diferents separadament. Progressaran de mica en mica fins que puguin interpretar una cançó tots junts.

El projecte La cobla a l’escola és possible per un ajut de 15.530 euros de la Confederació Sardanista, ara anomenada Som Sardana. La coordinadora de la convocatòria Innovem, Laura Rigat, apunta que s’hi van presentar 14 projectes i el de l’escola Conrad Saló va ser un dels dos guanyadors.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari