Una seixantena de persones assistien aquest dimecres a una xerrada a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). L’acte servia de presentació de la campanya Nosaltres acusem la justícia espanyola, que recull signatures per crear una comissió d’investigació al Parlament sobre “la causa general de la justícia espanyola contra el moviment independentista”, i hi participaven tres represaliats que explicaven les seves experiències.
Elisenda Romeu, de l’ANC, recordava que des del franquisme hi ha tres generacions vives de represaliats i explicava que l’Estat “ens reprimirà sempre fins que no aconseguim la independència”. Aportava el seu testimoni Mariona Reig, veïna de Palafrugell de 72 anys investigada per incitació a l’odi, injúries i amenaces per, segons va explicar, haver fet un comentari a Facebook el 2017 contra un agent de la Guàrdia Civil que era en un col·legi electoral el primer d’octubre. Reig, que ja ha assistit a dos judicis en què s’ha acollit al dret de no declarar, diu que s’ho pren amb sentit de l’humor i mostrava estupefacció per l’extensió del sumari del seu cas, de mil pàgines.
El mosso d’esquadra Albert Donaire, d’Olot, arrossega acusacions de delictes d’odi, amenaces i injúries a la corona des del 2014. És molt actiu a les xarxes socials, on publica les seves opinions polítiques, i ara fa cinc mesos que està suspès de feina i de sou per un dels tres expedients disciplinaris que li ha obert la mateixa Generalitat. “L’objectiu de la Generalitat és que si jo escarmento i em canso, altres mossos d’esquadra no s’atreviran a opinar”, apuntava.
Per altra banda, Gemma Pera, de Reus, està investigada per participar a les manifestacions de Barcelona contra l’empresonament del raper Pablo Hasél el 2021. La van detenir sis mesos després dels fets i el seu judici encara no té data. Pera explicava la gran ajuda que li suposa formar part d’un grup de suport de represaliats i denunciava seguiments constants de policies de paisà. També feia una crida a no defallir: “Encara que tinguem causes obertes s’ha de continuar lluitant, perquè no ens rendirem i hem de deixar-los clar que això no s’ha acabat i que no estem vençuts ni enfonsats”.

El vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, insistia en la importància de continuar la mobilització al carrer i instava a combatre el discurs de la por: “La primera por que vam tenir és quan ens van empresonar tots els líders polítics del primer d’octubre i nosaltres vam deixar la protesta al carrer i vam anar a les presons amb el llaç groc”. També posava en valor la desobediència, amb l’exemple del referèndum del 2017, i advertia que “només el poble aconseguirà la independència. No esperem delegar-ho als polítics. És un altre error que vam tenir”. Pesarrodona va ser condemnat per desobediència l’1-O, quan era regidor de Sant Joan de Vilatorrada, per haver impedit l’accés de la Guàrdia Civil en un dels centres de votació.
Durant l’acte també es feia una crida a assistir a la manifestació de dijous que ve contra la cimera que ha de reunir els presidents espanyol i francès, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, a Barcelona. L’ANC posa a disposició dels que ho vulguin un autocar gratuït que sortirà de la Bisbal.