La Bisbal aprova un pressupost de 18 milions d’euros per al 2023

L'oposició troba insostenibles les despeses de personal, que representen el 52% del total

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Ple de l'Ajuntament
El ple de l'Ajuntament ha aprovat definitivament el pressupost amb deu vots a favor i sis en contraFoto: Oriol Ribés

El ple de l’Ajuntament de la Bisbal aprovava definitivament aquest dimarts un pressupost consolidat per al 2023 de 17.938.302,39 euros, 175.000 dels quals per al patronat del Terracotta Museu. És un 14,7% més que la previsió per al 2022. El pressupost s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern, format per ERC, CUP i En Comú, mentre que l’oposició en bloc, a qui han rebutjat les al·legacions presentades, hi ha votat en contra.

La previsió per al 2023 contempla inversions per valor de 3.771.000 euros. Destaquen l’enderroc d’edificis de l’illa del Centre d’Atenció Primària (CAP) per a la posterior ampliació del centre, la rehabilitació energètica de les Escoles Velles —per a la qual es compta amb un fons Next Generation de la Unió Europea de 1.328.162,36 euros—, les obres de substitució de la canonada de subministrament d’aigua potable dels pous de Castell d’Empordà, la reforma dels carrers 1 d’octubre, del Bisbe i de l’Aigüeta, la urbanització de la plaça entre el carrer Santa Maria del Puig i el del Call —que és tancada des dels anys trenta—, l’adequació de l’antiga fàbrica de Can Formatger, la redacció d’un projecte al rec del Raig per prevenir inundacions al nucli antic, i millores en enllumenat públic i d’eficiència energètica.

Les despeses de personal, que l’oposició qualifica d’insostenibles, augmenten un 6%, fins als 7.274.949,23 euros, i representen el 51,8% del total. Es creen sis places d’auxiliar de geriatria a la residència geriàtrica Zoilo Feliu i tres places d’educador a la llar d’infants El Tren Petit per a dos grups nous d’I2. També hi ha una plaça nova a l’àrea de Via Pública i Serveis, i un administratiu més a la secretaria. A més, es tenen en compte els increments del sou dels funcionaris anunciats pel govern espanyol.

Pel que fa als ingressos, els impostos directes augmenten en 100.000 euros per la revisió dels padrons de l’IBI de naturalesa urbana; l’alcalde insistia, però, que l’IBI no s’apuja. També incrementa, en 75.000 euros, la taxa de recollida, tractament i eliminació de residus, per la posada al dia dels padrons. L’Ajuntament preveu rebre dues subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua, per la redacció del projecte del rec del Raig (400.000) i per la substitució de la canonada d’aigua potable dels pous de Castell d’Empordà (322.051,18), i també el fons Next Generation per a les Escoles Velles.

Òscar Aparicio (PSC) opinava que l’Ajuntament hauria de contenir la despesa i lamentava que no hi ha capacitat d’inversió amb recursos propis. Xavier Dilmé (Tots per la Bisbal) assegurava que s’han inflat les partides d’ingressos per justificar l’augment de la despesa i manifestava sorpresa per la previsió de multes de trànsit, que passa de 165.000 a 400.000 euros respecte el pressupost anterior.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari