Un cop declarat nul el contracte amb Agbar, abans Sorea, l’Ajuntament de la Bisbal vol estudiar la forma de gestió del servei d’aigua potable i de clavegueram, tot reobrint el debat sobre la municipalització. El ple d’aquest dimarts ha aprovat, amb els vots a favor de tots els grups llevat de Tots per la Bisbal —que s’ha abstingut— la creació d’una comissió d’estudi que disposarà de tres mesos per redactar una memòria que justifiqui la forma de gestió proposada. En formaran part representants dels grups polítics municipals, tècnics de l’Ajuntament i diverses entitats: les associacions de veïns del nucli antic, del barri del Convent i del Pedró, l’Associació de Ceramistes i la de Comerciants, el Grup de Dones i la Plataforma Aigua Clara. La constitució de la comissió està prevista per al 14 de març.
L’oposició hi ha votat a favor malgrat que manifestava que no és el moment adequat. Òscar Aparicio (PSC) ha advertit, tot i que el seu grup està a favor de municipalitzar l’aigua, que al consistori li manca informació i capacitat tècnica per a la gestió pública del servei i ha defensat la necessitat de fer un treball previ a la comissió, sense el qual l’Ajuntament es veu abocat “a prendre una decisió amb pocs criteris, que és un fracàs segur, o, com ha passat en altres municipis que no tenien l’estructura feta, [que] han hagut d’acudir a empreses mixtes o a licitacions curtes, que seria el pitjor que podríem fer”. Xavier Dilmé (Tots per la Bisbal) ha retret al govern la creació de la comissió quan falten tres mesos per a les eleccions municipals. El regidor ha dit que “estem corrent per necessitats polítiques de l’equip de govern” i ha afegit que en campanya electoral no hi haurà el debat serè que pot “hipotecar, en el bon o en el mal sentit de la paraula, l’Ajuntament de la Bisbal per als propers 20 o 25 anys”. Josep Maria Plaja (Compromís-Junts) ha apuntat que “val més tard que mai” i que “la ciutadania es mereix que donem el millor de nosaltres, perquè és un servei bàsic”.
L’alcalde, Enric Marquès, ha negat que hi hagi interessos electorals, sosté que és una qüestió de gestió i que la comissió es podria ajornar o tornar a constituir després de les eleccions si convingués. La regidora de Medi Ambient, Alba Solés, ha explicat que “s’han hagut de fer auditories del servei, de mirar els números i de fer molta feina prèvia”, i ha assegurat que el fet que hi hagi eleccions és “circumstancial”, ja que el tema s’ha dut al ple “perquè els tempos han anat així”.
D’altra banda, el ple ha aprovat definitivament el projecte de renovació de la canonada d’aigua potable que va del pou de Castell d’Empordà al nucli urbà, unes obres lligades a la construcció del nou dipòsit al Puig Negre prevista per a aquest estiu, segons Marquès.
El contracte amb Agbar, declarat nul el 2017
El maig del 2017 el ple de l’Ajuntament declarava nul de ple dret el contracte amb Sorea, ara Agbar, per a la prestació del servei d’aigua potable i de clavegueram. El 2010 havia acordat una pròrroga de 20 anys del contracte que incorporava les obres d’urbanització de dues zones de la Bisbal. El 2020 una primera sentència donava la raó a l’empresa, però el 2021 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a l’Ajuntament. Aquest dimarts el ple aprovava la liquidació provisional del contracte, que és de 395.627,19 euros a favor del consistori, a més de 66.980,12 euros en concepte d’interessos. Agbar continua prestant el servei mentre no hi hagi un contracte nou o s’opti per municipalitzar l’aigua.