L’Àliga i el Drac han de ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) els pròxims mesos, un cop s’hagi resolt l’expedient iniciat aquest febrer pel Departament de Cultura de la Generalitat, segons informa l’Ajuntament de la Bisbal. El consistori apunta que aquesta declaració suposa un reconeixement al bestiari festiu i que permetrà optar a ajuts per restaurar-lo. El procés per declarar BCIN les figures va començar el desembre del 2020 amb l’aprovació d’un seguit de resolucions al ple de l’Ajuntament i amb la digitalització en models 3D del Drac i de l’Àliga.
El regidor de Cultura, Carles Puig, ha explicat a L’aguait que el següent pas serà restaurar-los i buscar-los un espai on es puguin conservar amb les condicions de temperatura i d’humitat adequades. Actualment es guarden a l’església de Santa Maria. La voluntat, afegeix Puig, és que les figures siguin un element de promoció de la ciutat: “A la Bisbal tenim el segon drac més antic de Catalunya i l’àliga documentada més antiga, i hem de valorar-ho”. També es vol crear un protocol perquè puguin sortir al carrer en moments puntuals.
En la declaració de BCIN hi han col·laborat, a més del consistori, els Amics de l’Àliga, els Dracs i la Parròquia de Santa Maria. És la primera vegada que s’atorgarà aquesta protecció a elements ‘vius’ del bestiari festiu de Catalunya, juntament amb el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la Geganta de Cal Fiol de l’Arboç.