L’Enduro Empordà reuneix prop de 150 motos a l’espai natural de les Gavarres

La competició genera queixes de veïns de Monells per l'ocupació de l'entorn natural

Victòria Font Vilagran
Victòria Font Vilagran
Sortida de l'Enduro Empordà
Sortida de l'Enduro Empordà. Foto: Victòria Font

Monells acollia aquest diumenge al matí la primera edició de l’Enduro Empordà, una cursa de motos amb sortida des del poble i recorregut per camins de l’espai d’interès natural de les Gavarres. La prova, en què van participar 149 motos, segons l’organització, ha despertat queixes d’alguns veïns.

L’entitat responsable, Cop de Gas, ja havia organitzat al mateix poble l’Endurada, una cursa de motos però en circuit tancat. Segons Carles Esteve, speaker de Cop de Gas, han canviat el format perquè els pilots “volen més temps d’anar amb moto, passar-s’ho més bé”. El circuit sortia de Can Gironès i enfilava cap a les Gavarres, passant pel Mas Sagrera en direcció als Metges.

La cursa ha generat malestar entre veïns de Monells, que explicaven que no se’ls havia avisat que es faria. Un pagès del poble deia que “aquí a les Gavarres hi ha hectàrees de circuit, però després els pagesos que tenim els marges mantinguts i a punt per poder fer una activitat de tota la vida com és cremar puntualment la bardissa i el sotabosc, no ho podem cremar”. Enguany està prohibida la crema de restes vegetals per la llei espanyola 7/2022.

Dues motos en el circuit
tram inicial de la cursa, als afores de monells (FOTO: Victòria font)

Alguns veïns demanaven l’anul·lació de la prova, perquè “la contaminació no és només la de les emissions dels motors, sinó acústica, i també s’afecten camins i marges”. Carles Esteve, de Cop de Gas, assegura que “des de fa molts anys s’han posat moltes normatives a la muntanya i tothom hi ha de cabre”. I afegia: “Si les normatives les complim, crec que hem de compaginar que hi puguem ser tant nosaltres com la crema, si els la deixen fer, la marxa de l’Arboç o el que va amb bicicleta per la muntanya.”

Per la seva banda, l’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Dani Encinas, ha assegurat a L’aguait que els permisos per fer l’Enduro Empordà els ha concedit el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, ja que l’Ajuntament no té competència als terrenys. “L’autorització municipal és per fer ús de l’espai on es feia el paddock i el parc tancat”, comentava. Respecte la falta d’informació als veïns, Encinas apunta que el consistori exigeix als organitzadors de totes les proves esportives que es fan al poble que ho notifiquin als veïns. En el cas de l’Enduro Empordà, l’alcalde explica que parlaran amb l’organització perquè la pròxima vegada s’informi millor.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari