Les altres eleccions del 28-M: El Consell Comarcal i la Diputació

De la votació de diumenge en sortirà també la composició de les institucions supramunicipals

Redacció
Redacció
Seu del Consell Comarcal
Can Salamó és la seu del Consell Comarcal del Baix Empordà des del 1998Foto: Roger Font

Dels vots emesos el pròxim 28 de maig en sortiran els ajuntaments dels pròxims quatre anys, però també els ens supramunicipals, que són d’elecció indirecta. És el cas del Consell Comarcal del Baix Empordà i de la Diputació de Girona, la composició dels quals es determina en funció dels vots i els regidors que han obtingut els partits en cada municipi.

A la comarca, un govern d’ERC, Tots per l’Empordà i UPMcat

El ple del Consell Comarcal del Baix Empordà el formen 33 consellers, tots regidors o alcaldes d’algun municipi. Aquest últim mandat han governat en coalició Esquerra Republicana, Tots per l’Empordà (TE) i Unió de Partits Municipalistes (UPMcat). El president és Joan Manel Loureiro (ERC), alcalde de Begur. Dels nostres pobles, són consellers l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès (ERC), que és vicepresident tercer, i el regidor de la ciutat Xavier Dilmé (TE), vicepresident primer. També en formen part Agnès Gasull (ERC), regidora de Vulpellac, Fonteta i Peratallada, i Dani Encinas (ERC), alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní.

La junta electoral assigna a cada partit o coalició el nombre de consellers que els corresponen, sempre que hagin superat el 3% dels vots a la comarca. L’operació surt de multiplicar el percentatge de vots rebuts per dos terços, i el de regidors obtinguts per un terç. El repartiment es fa segons la llei d’Hondt i els partits trien els regidors que ocuparan els llocs assignats.

A la Diputació, un pacte de Junts i ERC

27 diputats conformen el ple de la Diputació de Girona, que aquest mandat ha estat governada per Junts i ERC. El president és Miquel Noguer (Junts), alcalde de Banyoles. Dels nostres pobles, només és diputat l’alcalde de Vulpellac, Fonteta i Peratallada, Josep Sala (Junts), que té el càrrec de president delegat de Semega, un organisme de suport al sector ramader vinculat a la Diputació.

A diferència dels consells comarcals, que es trien per circumscripció única, a les diputacions la circumscripció és el partit judicial, però no pas els actuals, sinó els vigents l’any 1979. Als nostres pobles els correspon el partit judicial de la Bisbal, que tria cinc diputats i que segons la divisió del 1979 inclou tot el Baix Empordà, també l’actual partit judicial de Sant Feliu de Guíxols. El repartiment de llocs es fa segons la llei d’Hondt i és decisió de cada partit triar els regidors que els ocuparan.

Les marques municipals dels partits nacionals

A vegades els partits no es presenten amb el seu nom als ajuntaments, sinó amb una marca municipal. Als nostres pobles és destacable el cas d’Acord Municipal (AM), la marca local d’ERC, que es presenta sense les sigles del partit a Vulpellac, Fonteta i Peratallada (Tots Som Forallac-AM), a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní (Avenç-AM), a Corçà (Sumem per Corçà, Cassà, Casavells i Matajudaica-AM) i a Ullastret (Treball i Compromís per Ullastret-AM). Els vots a aquestes candidatures comptaran, doncs, com a vots a Esquerra Republicana a l’hora de formar el Consell Comarcal i la Diputació.

També es presenta amb marca local Junts, com a Compromís Municipal (CM). A més de la Bisbal (Compromís per la Bisbal-Junts-CM), també té llistes a Vulpellac, Fonteta i Peratallada (Junts pel Poble-CM) i a Ullastret (Junts per Ullastret-CM). Finalment, la coalició comarcal Tots per l’Empordà (TE) es presenta a la Bisbal (Tots per la Bisbal-TE), a Corçà (Fem Poble-TE) i a Ullastret (Fem Ullastret-TE).

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Share This Article
Escriu un comentari