L’ICF ofereix préstecs a les empreses de la Bisbal i pobles veïns afectades per la pedregada

Es podran retornar al cap de 15 anys i poden servir també per a inversions vinculades amb la sostenibilitat

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Signatura del conveni
Acte de signatura del conveni a l'Ajuntament de la BisbalFoto: Roger Font

Gairebé cinc mesos després de la insòlita pedregada a la Bisbal i pobles veïns, l’Institut Català de Finances (ICF) i els ajuntaments de la Bisbal, Corçà, Ullastret, Vulpellac, Fonteta i Peratallada i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní han signat aquest dijous un conveni destinat a les empreses afectades. L’ICF ofereix préstecs a 15 anys per a finançar tant danys ocasionats per la pedregada com “inversions addicionals per millorar la petjada de carboni” i vinculades a la sostenibilitat, segons ha explicat la consellera delegada, Vanessa Servera.

S’hi han acollit fins ara una quarantena d’empreses de la Bisbal i pobles veïns, segons ha explicat Servera. Els préstecs, que no tenen una quantitat establerta i dependran de les necessitats de les companyies, es podran retornar en un màxim de 15 anys, cosa que no és habitual en bancs privats, segons la delegada, que ha afegit que compten amb una comissió del 0,25% i un diferencial de l’1,85%. Els alcaldes, que eren tots presents a l’acte de signatura llevat del d’Ullastret, han agraït “l’esforç” de l’ICF. El batlle de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Dani Encinas, ha afegit que “projectes com el Pla Estratègic [format pels ajuntaments signants] serveixen per alguna cosa més que per fer bonic, i avui ho estem demostrant amb aquest conveni”.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha assegurat que l’objectiu és, a més de fer front als estralls causats per la pedregada, “donar resposta a les necessitats, als reptes, i a les oportunitats que puguin tenir les empreses del territori. Reptes de sostenibilitat, de millorar la seva capacitació tecnològica i industrial”. Mas ha afegit que l’Institut Català de Finances “és una eina cabdal de país, la banca pública de Catalunya”.

L’ICF es reuneix aquest dijous a la tarda amb les empreses interessades per oferir-los assessorament personalitzat i presentar-los l’acord. L’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha reconegut que, més enllà dels ajuts a les empreses, resta pendent “l’atenció directa a les famílies afectades per la pedregada que no tenen prou recursos per fer front a les obres de reparació dels habitatges”, cosa que els consistoris “estem gestionant de la millor manera que podem”. Ha insistit també que “necessitem un any de marge per veure com ha anat tot plegat”.

Els préstecs presentats avui s’afegeixen als més de 200 ajuts concedits per retirar cobertes de fibrociment.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari