S’ha mort l’historiador local Jordi Frigola a 89 anys

Ha destacat per la seva tasca de divulgació de la història de la Bisbal a través d'articles, llibres, conferències i visites guiades

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Jordi Frigola
Jordi Frigola a l'estudi de Ràdio BisbalFoto: Ràdio Bisbal

L’historiador Jordi Frigola i Arpa s’ha mort aquest diumenge, 31 de desembre, a Palamós, a l’edat de 89 anys. Feia uns mesos que patia un càncer i que havia deixat casa seva a la Bisbal per traslladar-se al centre Palamós Gent Gran. Ha destacat especialment per la difusió de la història de la Bisbal amb la publicació de nombrosos articles.

Frigola va néixer el 14 de setembre del 1934. El seu pare tenia una botiga de venda d’explosius. Una part del negoci consistia a subministrar pirotècnia per a ocasions senyalades com la festa major o la revetlla de Sant Joan. En una conversa aquest desembre, Frigola ens explicava que la botiga li suposava tan sols dos dies o tres de feina a la setmana, motiu pel qual podia dedicar temps a la història i a explorar els arxius. De jove havia estudiat peritatge mercantil, i de ben petit va viure la guerra del 1936-1939. D’aquesta època en recordava la por que associava al so de la sirena de Can Coromina i dels avions, i que durant un temps la família es va traslladar a viure en un mas de Fonteta.

Sant Jordi
A la dreta, Frigola en un lliurament de premis d’un concurs literari a l’institut, l’abril del 1982, acompanyat d’alguns professors (Foto: xevi Codolà)

En una entrevista publicada a la Revista de Girona, Judit Pujadó escriu que Frigola es va implicar en la resistència contra el franquisme participant en reunions de l’Assemblea de Catalunya a Palau-sator. Afegeix que quan es va morir el seu pare i la Guàrdia Civil li va tancar el negoci d’explosius, va muntar una botiga d’antiguitats i de ceràmica amb la seva germana.

La seva tasca com a historiador de la Bisbal, que va començar de gran, el va portar a escriure articles en diversos mitjans de comunicació, com les revistes El Drac o Gavarres, i també va participar a Ràdio Bisbal. Precisament fa uns mesos L’aguait recuperava un d’aquests articles, que no sempre eren de divulgació i, com en aquest cas, en què escrivia sobre la construcció dels jutjats nous, a vegades tractava l’actualitat local. Entre l’obra publicada, a més de nombrosos apunts històrics al llibret de la festa major i en publicacions municipals, destaca el llibre dedicat a la història de la Bisbal de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona. També ha fet visites guiades per la ciutat i ha participat en conferències, les més recents sobre el mercat de la Bisbal amb motiu de l’efemèride dels 700 anys.

Via Catalana
A la Via Catalana de la Diada Nacional del 2013 (Foto: Xevi Codolà)

L’enterrament de Jordi Frigola serà aquest dimarts a les quatre de la tarda, a l’església de Santa Maria.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari