Entrem a la nova mesquita de la Bisbal, amb capacitat per a 500 persones

És oberta des de l'abril i s'ha finançat exclusivament amb aportacions dels fidels de la ciutat i de la comarca

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Mesquita
Entrada a la mesquita de la BisbalFoto: Roger Font

Per fora sembla una nau industrial més del polígon de l’Aigüeta, però un cop travessem la porta ja veiem que no hi ha operaris feinejant ni maquinària en marxa. Al vestíbul identifiquem un parell d’arcs de ferradura, els mateixos que envolten la sala central, destinada a les oracions. Som dins de la nova mesquita de la Bisbal, que des del mes d’abril acull totes les pregàries de la comunitat musulmana: se’n fan cinc cada dia, entre quarts de cinc del matí i les onze de la nit.

Mohamed Dahbi és el secretari de la Comunitat Islàmica Al-Fath de la Bisbal, l’associació que gestiona el temple i contracta l’imam per a les oracions. Explica que la cerca d’un nou emplaçament va començar fa uns deu anys, i en el procés van descartar per inadequada una casa que havien comprat al carrer del Pedró i diverses opcions al polígon industrial de l’Aigüeta. La nau actual és l’última del carrer Paral·lel abans d’arribar al pontet de la Sal, al costat de la deixalleria municipal, i es va posar sobre la taula fa sis anys.

Mohamed Dahbi
Mohamed Dahbi a la sala d’oracions (Foto: R. F.)

Les obres van començar el 2019, però van estar aturades dos anys a causa de les restriccions de la pandèmia: si no es podien fer oracions, no es recollien donatius, comenta Dahbi. Aquest ha estat precisament l’únic finançament del temple: “Tot ha sortit de les butxaques dels fidels, que s’han sacrificat molt”, diu el secretari. Alguns també han cedit materials, com ara catifes, i s’hi han implicat veïns d’altres pobles i viles de la comarca. Els ha costat uns 800.000 euros, la meitat dels quals han destinat a la compra de la nau.

A la mesquita del polígon hi caben unes 500 persones, tot i que només s’omple en dates senyalades. Dahbi apunta que els divendres solen arribar a 300. Aquestes xifres eren impossibles d’aconseguir a l’antiga ubicació, uns baixos al carrer Valentí Almirall on tot just cabien 60 persones. Per això fins l’abril passat l’Ajuntament els cedia el Pavelló Firal els divendres, cosa que la comunitat agraeix molt, assegura Dahbi.

Oració
Una oració recent al nou temple (Foto cedida per Mohamed Dahbi)

La mesquita encara no està acabada, si bé ja té l’imprescindible per acollir oracions. Falta, entre altres, enrajolar el vestíbul i completar el primer pis, on resaran les dones —ara comparteixen sala amb els homes, però separades per unes mampares. Un fidel explicava a L’aguait que el procés se’ls ha fet llarg pels tràmits administratius, però que estan satisfets amb el resultat: un temple nou de trinca, on Mohamed Dahbi remarca que tothom és benvingut.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari