L’onada de calor a la Bisbal i pobles veïns: Com es treballa a més de 30 graus?

Un operari de la brigada municipal explica com fa front a les altes temperatures, que a la ciutat han arribat als 39,3 graus

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Passeig
El Passeig era poc concorregut aquest dimecres al matí, tot i que és una de les zones d'ombra recomanades per l'AjuntamentFoto: Roger Font

L’onada de calor que pateix aquesta setmana el país ha deixat registres elevats de temperatura a la Bisbal i pobles veïns. L’estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ubicada a la depuradora de la ciutat, a tocar del Daró, ha arribat al valor més alt dimecres: 39,3 ºC. Una estació particular de la ciutat registrava 40 ºC. Dimarts es van assolir els 38,2 ºC, mentre que dilluns la màxima va ser de 35,7 ºC i la mínima va superar els 20 graus (21,5 °C). Aquest dimecres la mínima ha estat més alta, de 22,7 ºC.

Pel que fa als altres pobles, alguns veïns feien arribar dades de temperatura a L’aguait. Dilluns al migdia assolien els 37,9 graus a Vulpellac (28,2 ºC a l’interior de l’habitatge) i els 38,5 ºC a les Gavarres, dins el terme de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní (a l’interior de l’habitatge mesurat, la temperatura arribava als 36 graus). Una estació particular al nucli antic de Casavells registrava 39,3 ºC aquest dimecres i a Vulpellac un veí anotava 40,8 ºC. Són valors elevats, però encara no arriben a la temperatura rècord del juliol passat.

Treballar a l’exterior a més de 30 graus

Són molts els treballadors que passen la major part o la totalitat de la jornada laboral a l’aire lliure, a vegades sense poder evitar l’exposició directa al sol. La brigada municipal de la Bisbal ha modificat l’horari a partir d’aquest dimarts i comença i acaba la jornada una hora abans: de les sis del matí a la una del migdia. Ho explica un dels treballadors, en Jose, que parla amb L’aguait mentre treballa en el desmuntatge de la festa major a l’ombra del passeig Marimon Asprer. És dimarts, passen uns minuts de les onze del matí i l’estació de l’SMC marca 34,3 ºC.

Treballador de la brigada
En Jose treballa aquests dies en el desmuntatge de la festa major. Al Passeig pot estar a l’ombra (Foto: Roger Font)

“Suo i passo una calor terrible, però vaig fent”, diu l’operari. Afegeix que poden descansar si tenen molta calor i que poden passar pel taller a refrescar-se, a agafar més aigua o a dutxar-se: “Dilluns desmuntava les barraques [de la festa major], i en lloc de fer-ho tot de cop, aprofitava que tenia el camió mig carregat i me’n tornava al taller a beure aigua i a descansar”. En Jose apunta també que les cabines d’algunes de les màquines que fan servir, com la d’escombrar, són molt caloroses, malgrat que disposen d’aire condicionat. Dilluns plegaven a les dues, esgotats, assegura.

La normativa no estableix unes temperatures de referència quan es treballa a l’aire lliure, però sí per als locals tancats. Segons el Reial Decret 486/1997, en els llocs tancats on es facin treballs sedentaris, com ara una oficina, la temperatura ha de situar-se entre els 17 i els 27 ºC. Si s’hi fan treballs “lleugers”, entre els 14 i els 25 ºC. La norma també diu que les condicions ambientals “no han de constituir una font d’incomoditat o molèstia per als treballadors” i que “s’han d’evitar les temperatures i les humitats extremes”.

On ens podem refugiar de la calor?

L’Ajuntament de la Bisbal explica que els ciutadans es poden resguardar de la calor en els següents equipaments municipals: l’Ajuntament, l’Ajuntament Vell, les Escoles Velles, Torre Maria, la Biblioteca Lluïsa Duran (que aquesta setmana ha reobert un cop acabades les obres), el Terracotta Museu i el castell. També recomana espais d’ombra a l’aire lliure com el passeig Marimon Asprer, el parc 8 de març o la font de l’Arbre.

A diferència de l’últim episodi de calor, al juliol, el consistori no ofereix l’entrada de franc a la piscina municipal.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari