La Passió de la Bisbal es representarà també a la Sagrada Família

40 cantaires de la Bisbal i comarca, així com alguns músics i actors, actuaran en la presentació de la temporada de la Federació Catalana de Passions

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Un moment de la Passió
La Passió es va tornar a representar el 2023, 91 anys després de l'últimaFoto: R. F.

Després de l’èxit de públic de l’any passat al Teatre Mundial, la Passió de la Bisbal viatjarà fins a la cripta de la Sagrada Família. Serà el 9 de març en la presentació de la temporada de la Federació Catalana de Passions, que agrupa 22 entitats del país que organitzen representacions de la vida de Jesús. La Bisbal assumeix bona part de l’acte amb la participació d’actors, tres músics i de 40 cantants del Cor Carreras Dagas i d’altres formacions, amb membres de la ciutat però també de Corçà, Foixà o Bellcaire. Com que la capacitat de la sala és limitada, només s’hi podrà accedir amb invitació, i ja estan totes repartides.

El director musical de la Passió, David Granato, avança a L’aguait que una de les quatre peces que cantaran a la Sagrada Família serà la versió de l’Stabat Mater de Joan Carreras Dagas, que enguany afegiran a la Passió: “És una peça que hem cantat moltes vegades i ens agrada molt. L’any passat ens centràvem en la recuperació de la Passió, i la primera escena rememorava la prohibició del 1943, amb l’aparició de la Guàrdia Civil. Aquest any no té sentit començar així i interpretarem l’Stabat Mater”.

La Passió es representarà per segon any consecutiu al Mundial, el 24 de març, i les entrades ja estan a la venda. Hi haurà petits canvis: a més del cant de l’Stabat Mater, s’interpretaran dues escenes noves, sempre seguint els guions recuperats dels anys vint i trenta del segle passat. El director escènic, Jordi Bassa, apunta que volen fer créixer la funció i que tothom se la senti seva: “Tot i que la Passió estigui sota la protecció del Cor Carreras Dagas, volem que sigui independent. No volem fer una passió de sis hores, com havia estat, però la volem convertir en una cosa del poble, i de la comarca si convé”.

Resum de la ‘Passió 1943’ de la Bisbal

Bassa destaca que una recerca de Pitu Pla a l’Arxiu Comarcal ha confirmat que la prohibició de la Passió del 1943 va ser per “masones y separatistas”, perquè l’organització requeia sobre el sector d’esquerres de la Bisbal. Afegeix que la prohibició la va sol·licitar el rector de la ciutat, qui també va amenaçar el grup impulsor amb l’expulsió. D’altra banda, també han confirmat que Josep Canet no és l’autor de les partitures que el 24 de març tornarem a sentir interpretar: va recollir als anys vint del segle passat les músiques que es cantaven des del segle XVIII i en va fer l’orquestració. La Passió de la Bisbal és de les poques de Catalunya que manté la música en directe.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari