Proposen un tren que connectaria la Bisbal i pobles veïns amb Girona i la costa

Una plataforma ciutadana recupera el projecte de ferrocarril a la Costa Brava i el presenta a la ciutat

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Tren a Flaçà
Un tren de Renfe a l'estació de FlaçàFoto: Roger Font

La Bisbal podria tornar a tenir tren, gairebé 70 anys després. És el que proposa el projecte de tren-tram de la Costa Brava, impulsat per una plataforma ciutadana que té el suport de l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP). La iniciativa es presenta aquest divendres al Teatre Mundial, després que hagi passat per altres poblacions.

Els impulsors proposen un recorregut circular de 97 quilòmetres de ferrocarril que envoltaria les Gavarres. La part de nova construcció, de 71 quilòmetres, aniria paral·lela a les carreteres, de Flaçà a Riudellots de la Selva, passant per Corçà, la Bisbal, Palafrugell, Palamós, Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, entre altres, que tindrien estació. Un segon tram de 26 quilòmetres entre Flaçà, Girona i Riudellots circularia sobre les actuals vies de Renfe, en un tercer carril.

Recorregut
Recorregut proposat del tren-tram (Elaboració pròpia a partir d’una imatge de Geògraf català/CC-BY-SA)

El sistema plantejat és el de tren-tram, que pot arribar als 120 km/h als trams interurbans i que circula com a tramvia dins de les poblacions, a un màxim de 50 km/h. Preveuen 55 circulacions diàries per sentit, amb freqüències de pas entre els 15 i els 30 minuts, i els impulsors calculen una demanda de 6,7 milions de passatgers anuals. Posar en marxa el nou tren costaria 700 milions d’euros, segons la seva estimació. Pel que fa als temps de viatge, el trajecte de Girona a la Bisbal es podria fer en 33 minuts.

Al manifest del projecte, el grup explica que el dret a la mobilitat no està garantit a la Costa Brava i que el servei de bus actual “és molt deficient quant a qualitat i freqüències de pas”. A més, el sistema de tren-tram “és un producte provat arreu d’Europa i per això es configura com una alternativa viable, sostenible, assequible, accessible i extremadament eficient en termes mediambientals i energètics”, diuen.

Al juny la Generalitat va anunciar la licitació de l’estudi de viabilitat del tren de la Costa Brava, amb un pressupost de 431.700 euros i un termini de redacció d’un any. L’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha explicat que val la pena estudiar “qualsevol acció que serveixi per fomentar l’ús del transport públic a la comarca”.

Aquest projecte s’afegeix al del tren-tram Olot-Banyoles-Girona, impulsat també per una plataforma ciutadana, que vol recuperar el ferrocarril al Pla de l’Estany i a la Garrotxa.

Una proposta sorgida el 2006

L’Associació per la Promoció del Transport Públic va presentar per primera vegada un projecte d’anella ferroviària a les Gavarres el 2006, amb el nom de TramGavarres. El 2008 la Diputació de Girona va encarregar-ne un estudi, sense que tingués més recorregut. El 2021 la PTP va recuperar la proposta, que ara estudia la Generalitat.

La Bisbal i pobles veïns, sense tren des del 1956

El Tren Petit, formalment el Tramvia del Baix Empordà, enllaçava Girona amb Palamós, amb estacions a la Bisbal i als pobles veïns de Corçà, Vulpellac i Sant Climent de Peralta. El traçat discorria per la mateixa carretera que la resta de vehicles. La línia es va inaugurar el 1887 i va ser clausurada el 1956.

Estació de Torrent
L’estació de Torrent és l’única de la línia del Tren Petit que es conserva al Baix Empordà, tot i que en estat ruïnós (Foto: Roger Font)

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari