Unes restes arqueològiques a Corçà apunten a l’existència d’un poblat ibèric

Han quedat al descobert un mur i un forn d'època iberoromana que estan en fase d'estudi

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Restes arqueològiques
Les restes trobades a tocar de la C-66Foto: Roger Font

Uns treballs arqueològics al terreny on s’ha de construir l’escola nova de Corçà han permès descobrir un mur i un forn d’època iberoromana, cosa que, segons l’Ajuntament, indica que hauria existit un poblat ibèric al municipi. Les restes es troben ara en fase d’estudi per part de l’empresa encarregada de les excavacions, In Situ, i pròximament es tornaran a tapar.

La regidora de Patrimoni de Corçà, Helena Thomas, ha explicat a L’aguait que la Generalitat els demanava un estudi arqueològic abans de construir l’escola nova al lloc triat, al peu de la C-66 i al costat de la Bòbila. De fet, als anys vuitanta ja es van trobar restes d’època romana a la urbanització de Santa Cristina.

Durant la intervenció s’han fet diverses cales al terreny i totes han sortit negatives tret de la que ha dut al descobriment del forn, el mur i una sitja. Thomas apunta que també s’han localitzat fragments de ceràmica sense rellevància que han permès datar les troballes. La sitja, però, no s’ha pogut situar en el temps: la regidora assegura que està relacionada amb una mina d’aigua vinculada al castell de Can Caramany.

Fins ara es coneixien jaciments d’època romana al municipi, si bé les troballes recents formarien part d’un assentament iber segons el consistori, en espera de l’informe arqueològic.

Sitja
La sitja seria una mena de pou vinculat a una mina d’aigua ja coneguda (Foto: R. F.)

Altres jaciments d’època romana a Corçà

El 1875 l’historiador begurenc Josep Pella i Forgas va descobrir una vil·la romana al puig Rodó. S’hi van fer diverses campanyes d’excavacions als anys vuitanta del segle passat que van determinar que l’edifici ocupava 2.500 metres quadrats i que tenia un pati interior i un sector industrial amb magatzems. A més, es va localitzar un mosaic al terra d’una de les habitacions.

També als anys vuitanta es van trobar restes d’un enterrament, probablement d’època romana, durant unes obres a l’avinguda de Can Caramany. Al mateix solar s’hi va construir després un habitatge, segons recull l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. A més, consten troballes de fragments d’àmfores i ceràmica romanes al voltant de l’ermita de Santa Cristina.

Restes arqueològiques
Detall de les restes trobades, d’època iberoromana (Foto: Ajuntament de Corçà)
Excavacions

Descoberta la porta ibera d’entrada a l’illa d’en Reixac, cremada i tapiada

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari