Els resultats del 12-M, en clau local i en tres gràfics

ERC i la CUP perden centenars de vots en les eleccions al Parlament i la participació s'estanca a la baixa

Redacció
Redacció
Resultats electorals
Foto: R. F.

Les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge han donat la victòria al PSC i, d’altra banda, els partits independentistes han perdut la majoria a la cambra. A nivell local, però, els resultats han estat diferents, perquè Junts+ ha estat la força més votada a la Bisbal i pobles veïns, a molta distància del segon partit, que varia segons el municipi. En aquest article us proposem tres gràfics per entendre els resultats als nostres pobles.

Eleccions a la Bisbal

Resultats de les eleccions a Catalunya del 12-M a la Bisbal i pobles veïns

ERC i la CUP s’enfonsen

Quins partits guanyen vots i quins en perden, en comparació amb les darreres eleccions, el 2021? Esquerra Republicana s’endú el sotrac més gros, amb gairebé 700 vots menys, una tendència que ja es va observar en les municipals i les espanyoles de l’any passat. La CUP, per la seva banda, en perd prop de 400.

Creixen notablement Junts, el PSC i el PP, i el partit de l’alcaldessa de Ripoll, Aliança Catalana, irromp amb molta força i aconsegueix uns 600 vots.

Els partits independentistes han registrat una caiguda notable al conjunt del país (tot just arriben al 43,6%), però a la Bisbal i pobles veïns no és tan forta i continuen superant de llarg la meitat dels vots. Concretament, acumulen el 69,93% dels sufragis, mentre que el 2021 arribaven al 75,80%. És una davallada de gairebé 6 punts i 244 vots menys.

El PSC és segona força en la majoria de col·legis electorals

A molta distància de Junts, i amb percentatges que van de l’11% al 20%, el PSC va en segona posició en la majoria de seccions censals. ERC és segona al Camp dels Capellans i a Corçà, mentre que a Ullastret aquest lloc l’ocupa Aliança Catalana.

Més enllà de la segona posició, alguns col·legis electorals surten de la tònica general. A Fonteta Aliança Catalana escala fins a la tercera posició (10,90%), mentre que a Sant Sadurní baixa fins a la vuitena, amb només cinc vots. A Monells la CUP és tercera (10,48%) i al Mas Clarà Vox (5,09%) va  per davant de la CUP, els Comuns i el PP, tot i que el seu millor resultat és el 5,60% de l’escola Empordanet.

La participació s’estanca: és la segona més baixa des del 1980

A la Bisbal la participació ha arribat al 56,04%. És poc més d’un punt més alta que a les eleccions del 2021, però cal tenir en compte que llavors es va tocar fons amb la dada més baixa des de la recuperació de les eleccions l’any 1980. L’abstenció continua alta, doncs, i lluny de les xifres dels anys centrals del procés d’independència, quan va arribar a votar el 82% del cens bisbalenc.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari