El TSJC desestima un recurs contra el projecte de la biblioteca comarcal

La solució del conflicte podria allargar-se encara sis anys més si l'antic propietari dels terrenys recorre la decisió, segons apunta l'alcalde

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Biblioteca comarcal
La biblioteca comarcal, al costat de la municipal a l'antic escorxador, en una imatge actualFoto: Roger Font

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs que l’antic propietari dels terrenys de la biblioteca comarcal de la Bisbal, Josep Sabater, va presentar contra el nou projecte de l’equipament, que pretenia regularitzar-lo per evitar-ne l’enderroc. La sentència, publicada el 20 d’octubre, no és ferma perquè Sabater encara pot presentar un recurs de cassació.

A finals del 2016 l’Ajuntament de la Bisbal va aprovar un projecte nou per a la biblioteca central comarcal, que afectava només l’edifici de nova construcció, amb un pressupost d’1.494.603,14 euros. Un cop modificat el POUM perquè la biblioteca s’adeqüés a la normativa urbanística, el consistori volia demanar la inexecució de la sentència per evitar l’enderroc parcial. Josep Sabater va recórrer aquest projecte al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona, que va donar la raó al consistori l’any passat. Ara, el TSJC desestima el recurs en segona instància de l’antic propietari.

L’alt tribunal argumenta que Sabater “torna a reiterar els mateixos arguments que exposà en la instància i que avancem que han tingut encertada i motivada resposta en la Sentència apel·lada, als arguments de la qual ens remetem”. També recorda que “no es pot inferir de les actuacions que l’actuació municipal impugnada obeeixi a la finalitat d’eludir el compliment d’una resolució judicial”.

L’alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio, ha explicat a L’aguait que la sentència dóna la raó a l’Ajuntament, però lamenta que “no entra en els temes de fons”. Apunta que si Sabater presenta un recurs de cassació, la resolució del conflicte es podria allargar sis anys més. Si no hi ha recurs, Aparicio indica que “ja tindríem guanyada la part de la inexecució de la sentència”. El batlle afirma que “tothom té clar que [la biblioteca] està feta il·legalment, i ara és qüestió de si es pot executar la sentència o no” i, per tant, de si l’edifici s’ha d’enderrocar parcialment o bé es pot evitar. Aparicio voldria, assegura, arribar a una solució pactada amb Sabater.

11 anys esperant una solució

El desembre del 2012 el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona sentenciava que calia enderrocar parcialment la biblioteca comarcal. A finals del 2013 el TSJC resolia enderrocar dues façanes de l’edifici, la del carrer Abat Oliva i la que dóna a un carrer tallat, perquè no respectaven la distància mínima de tres metres amb els límits de la parcel·la, condició exigida al Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del 1982.

La plataforma a favor de la biblioteca va recollir 2.000 signatures de suport el 2014, que va lliurar a l’exalcalde Ramon Romaguera i a Josep Sabater. Aquesta va ser només una de les accions veïnals a favor de l’equipament: també es van convocar concentracions de protesta contra l’enderroc i una caminada dels alumnes de l’institut, i es va muntar una biblioteca a l’aire lliure per Sant Jordi.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari