Es tenen referències que el Carnaval es remunta a l’any 1296 a Venècia, tot i que com a festa pagana existia des de feia temps. Mitològicament es diu que està relacionat amb les festes Saturnals, amb les anomenades Bacanals que se celebraven en honor a Bacus, el déu del vi, i amb l’equivalent grec, les Dionísies. La noblesa hi va introduir les màscares per poder-se barrejar entre el poble sense que fossin reconeguts.
D’aquestes pràctiques en va sorgir la mítica figura de Momo, que era fill d’Hipnos i Nix i déu de les burles, acudits i bromes. D’aquí que quan algú es riu d’algú altre diem que se’n mofa, paraula que ens pot remetre a Momo. Aquest costum de la mofa el veiem representat en tots els carnavals amb caricatures de personatges i de fets socials, per exemple a Cadis amb la interpretació de les populars chirigotas.
A l’Edat Mitjana es referien al Carnaval com a carnem levare, que vol dir treure la carn: temps de disbauxa, de desinhibició i també d’ingesta d’aliments d’alt contingut en greixos per preparar-se per entrar a la Quaresma. Un temps d’abstinència, dejuni i purificació que s’allargava fins al diumenge de Resurrecció.

Una notícia de l’any 1933
Un periodista escrivia al setmanari Baix Empordà del 18 de febrer de l’any 1933 un article titulat Ball de disfràs, forçós. Desconeixem per què deia que el ball de disfresses era forçós:
El tema més popular d’aquesta setmana s’ha remuntat en referència al grandiós ball de disfressa obligada que com de costum se celebra amb gran èxit el diumenge abans de Carnaval en el saló de «L’Escut Emporità». En tots els tallers de modistes s’està treballant entusiastament confeccionant magnífics i vistosos vestits per a disfressa i comparses. Tot fa preveure que demà, diumenge, constituirà un vertader esdeveniment el ball que ha organitzat la comissió de Foment de «L’Escut», i més perquè anirà a càrrec de la famosa orquestrina deis èxits, «La Principal» d’aquesta ciutat.
Transcorreguts 90 anys, com celebrem ara el Carnaval a la Bisbal?
Segons l’Ajuntament de la Bisbal, la rua de Carnaval va sorgir com una iniciativa de l’Agrupament Escolta de les Gavarres (AEiG), que treballa juntament amb l’Àrea de Joventut del consistori.
La rua se celebra aquest dissabte, comença al Terracotta Museu i finalitza a l’Aigüeta. Enguany es preveu que hi participin 27 carrosses de colles procedents de diversos municipis del Baix Empordà.
El ball es farà al Pavelló Firal el mateix dissabte al vespre. Se’n cuiden d’organitzar-lo els Voltors, motiu pel qual hem parlat amb Sònia Deulofeu, membre de l’entitat, perquè ens expliqui com serà aquesta festa.
Quin any van néixer els Voltors com a entitat i des de quan organitzeu el ball de Carnaval?
Som una associació cultural sense ànim de lucre fundada l’any 1996 per una colla d’amics que volien participar activament a la Festa Major i actualment en formen part més de 120 persones de totes les edats entre membres de l’entitat, timbalers i grallers. Fa més de 25 anys que ens encarreguem de l’organització d’esdeveniments de masses de caire festiu i cultural. Un és la Festa de Carnaval, considerada una de les millors de la província de Girona. La vam recuperar fa 16 anys, el 24 de febrer del 2007, perquè s’havia perdut a la nostra ciutat, un fet inusual si tenim en compte la tradició carnavalesca del Baix Empordà. Aquí es viu amb molta intensitat i la Bisbal no en podia quedar al marge. És per això que, pocs anys després de reactivar-se la rua vam voler celebrar la primera edició de la Festa de Carnaval, també al Pavelló Firal. Us sorprendrà saber que un dels grups que hi va participar, enguany també torna a formar part del cartell. No necessiten presentació, són ni més ni menys que l’Orquestra Di-Versiones. Ells diuen que són la pitjor banda de versions de la història, però nosaltres diem que són el millor grup per animar una festa, i més si és de disfresses. Hi ha altres grups històrics i de renom del panorama musical català que han format part del cartell del carnaval bisbalenc com Txarango, Els Catarres, La Pegatina, Buhos o Doctor Prats, entre altres.
Aquest any quins altres grups musicals heu contractat?
La diversió està assegurada i no només pels Di-Versiones. També podrem gaudir en directe de La Fúmiga, el grup revelació valencià que creix en tots els sentits, sobretot en projecció, en seguidors i en proposta musical. Van participar a l’Empordà Music Festival, el festival de música que organitzem a finals de juliol, van agradar molt al públic, ens vam quedar amb ganes de més i vam demanar-los que tornessin en aquesta ocasió i no s’ho van pensar. Tornen amb la gira del seu disc Fotosíntesi amb el qual, de ben segur, ens faran ballar sense parar. A més, la DJ Evelyn serà l’encarregada de tancar la nit.
Per què agrada aquest tipus de música al jovent?
Joves i no tan joves. El públic de les nostres festes és molt divers i sempre intentem que els grups agradin a un ampli ventall de franges d’edat. Per exemple, l’Orquestra Di-Versiones està pensada per als més veterans però com que les versions traspassen generacions, segur que els més joves també coneixeran la gran majoria de cançons o si més no els sonaran. En canvi, La Fúmiga agrada a tothom, a tot el públic en general. Als adolescents que escolten música en català i que els han descobert aquest any, als joves (no tan joves) que volen escoltar bona música en directe i fan ritmes enganxosos i als veterans que ja hauran ballat amb Di-Versiones i que acabaran de rematar la nit amb bona música. Sí que m’agradaria destacar que en els darrers anys hi ha una efervescència de grups valencians que s’estan fent un lloc en l’escena musical actual, seguint les passes del referent ZOO, demostrant que tenen coses a dir, que també saben fer música i que poden arribar lluny.
Com es pot comprar l’entrada?
El preu de l’entrada anticipada és de 12 euros i es pot comprar físicament a la copisteria Bisbal Copy i al bar-restaurant L’Escut de la Bisbal. Si es compra la mateixa setmana de la festa o a la taquilla tindrà un cost de 15€. També es pot adquirir a la pàgina web dels Voltors.