Gat de carrer

Mocions i “contramocions” amb gats de fons

El PSC presenta una moció sobre els gats de carrer i el govern hi respon amb un text propi, basat en el dels socialistes, que l'oposició qualifica de contramoció

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran

La Bisbal és una ciutat amiga dels animals de companyia. Formalment ho és en anglès, perquè la moció que el ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dimarts la declara pet friendly i “compromesa amb els drets dels animals”. El text l’ha presentat el grup d’Esquerra Republicana, que encapçala el govern municipal, en resposta a una moció semblant proposada pel PSC —a l’oposició— que volia declarar la Bisbal ciutat animalista.

L’oposició ha qualificat de contramoció el text d’ERC. Els republicans han explicat que volien consensuar una única moció, però que en no rebre resposta del PSC han tirat pel dret. Òscar Aparicio, que defensava la proposta dels socialistes, ha trobat lleig el moviment d’ERC i els ha acusat de voler diluir la seva moció “malentenent la funció del govern”. El regidor de Tots per la Bisbal, Xavier Dilmé, hi ha ficat cullerada: “Som a l’Empordà. El surrealisme hi és”. Ha manifestat sorpresa pel fet que el govern mateix presenti una moció a la part del ple que és de control a l’executiu.

Tots dos textos instaven a fer servir el mètode de captura, esterilització i retorn (CER) per controlar els gats de carrer, però el del PSC proposava que aquesta tasca recaigués en l’associació Bisbalgat i que s’estudiés la creació d’un centre municipal d’acollida de gats que gestionaria aquesta entitat, mentre que la versió d’ERC instava el Consell Comarcal i la Diputació a construir aquest centre, que seria supramunicipal.

“Fem una mica de riure amb dues mocions”, ha dit Alba Solés, en representació de la CUP, abans d’anunciar el vot contrari a la proposta del PSC perquè “ja estem fent feina des de l’Ajuntament”. La regidora de Comunicació, Xènia Sala, que ha defensat la moció d’ERC, també ha coincidit a dir que els socialistes donaven a entendre que el consistori no “treballa en el tema” dels gats. A la vegada, ha reconegut que han basat el seu text en el de l’oposició, “però donant-li una visió de futur, perquè el que es proposa en aquella moció ja s’està fent”.

Amb tot, la moció del PSC només ha rebut els vots a favor dels set regidors de l’oposició i ha estat rebutjada. La del govern s’ha votat just després i els socialistes hi han donat suport per “com a mínim tenir alguna cosa”, tot i que Aparicio ha dit que “no compromet el govern a gairebé res”. Compromís per la Bisbal-Junts també ha votat a favor de totes dues mocions: Josep Maria Plaja ha demanat una “bona entesa” per a la pròxima ocasió, “perquè si no, no vull saber en altres temes de més transcendència com podria acabar”. “Acabaria bé, com sempre”, ha clos el debat l’alcalde, Enric Marquès.

“Plegaré amb tota la dignitat del món, cosa que alguns haurien d’haver fet ja fa uns quants anys”

El torn de precs i preguntes del ple ha acabat amb un intercanvi entre el regidor de Cultura, Carles Puig, i Xavier Dilmé. Puig ha demanat la paraula per explicar que Dilmé va declarar contra els interessos de l’ajuntament en el judici per l’acomiadament d’un treballador del consistori: “Potser demanar una dimissió no és correcte en aquest moment, però penso que l’inhabilita per presentar-se a unes eleccions, perquè està afavorint les males praxis demostrades pel jutge”.

Dilmé ha assegurat que hi va anar com a testimoni i que li van preguntar pel 2015, quan ell era al govern i, per tant, era cap del treballador. Ha dit que l’Ajuntament ha hagut de fer front a indemnitzacions quantioses a treballadors acomiadats i que, per tant, no accepta “ni una” lliçó de l’equip de govern. També ha instat Puig, que al maig acabarà una etapa de vuit anys a l’Ajuntament, a “saber plegar dels llocs amb una mica més de dignitat”. Puig ha replicat: “Plegaré amb tota la dignitat del món, cosa que alguns haurien d’haver fet ja fa uns quants anys”.

El regidor de Tots per la Bisbal ha pres la paraula una altra vegada: “Vostès són l’extrema esquerra i farien plegar la gent, però n’hi ha que ens presentem a les eleccions i la gent ens vota. Mentre ens votin, hi serem. El dia que governin vostès potser la gent no ens podrà votar i no hi serem”. La confusió inicial de la resta de regidors ha donat pas a rialles generalitzades i s’ha aixecat la sessió.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari