Operaris arreglant una teulada. Al fons, el campanar.

La Bisbal i pobles veïns, un mes després de la pedregada

Repassem algunes conseqüències de la pedregada de finals d'agost, un episodi mai vist que encara porta cua

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran

La insòlita pedregada del 30 d’agost a la Bisbal i pobles veïns, amb pedres de fins a 11 centímetres, va deixar un mort —una nena de 20 mesos— i 67 ferits. Més d’un mes després, les conseqüències són encara ben visibles. No s’han pogut reparar tots els danys, i queden a l’espera desenes de cotxes abonyegats i amb els vidres trencats, i moltes teulades malmeses, dues de les imatges més característiques d’aquest episodi.

Vídeo: Xevi Codolà

La pedregada, però, ha anat més enllà: hem vist com s’instal·laven empreses de reparacions en espais municipals, l’arribada de companyies foranes que han emplenat els carrers de publicitat, la dificultat d’empreses, entitats i particulars per fer front als desperfectes, i l’anunci d’ajuts extraordinaris per part del govern. En aquest article repassem l’episodi i tractem algunes de les conseqüències d’un fenomen meteorològic sense precedents als nostres pobles.

Història de la pedregada

Història visual sobre la pedregada

Empreses de canvi de llunes s’instal·len a la Bisbal i Vulpellac

El pavelló firal s’omple excepcionalment de cotxes pendents de reparació, dos dies després de la pedregada. S’hi ha instal·lat l’empresa de canvi de llunes Ralarsa, que en cosa d’una setmana repara entre 450 i 500 cotxes, segons explica la coordinadora, Ana Larrea, a l’ACN. Posteriorment es traslladen a una antiga bugaderia de l’Aigüeta.

Una altra companyia, Carglass, instal·la un envelat a la benzinera de Vulpellac.

Els carrers s’omplen de publicitat

un dels molts fanals amb publicitat enganxada

Empreses de reparació de teulats, algunes vingudes de fora de Catalunya, enganxen publicitat dels seus serveis en fanals i façanes particulars. L’Ajuntament de la Bisbal recorda que cal tenir autorització municipal per enganxar cartells i que, en qualsevol cas, no es poden penjar a l’exterior de les façanes ni al mobiliari urbà: “Les persones que col·loquin incorrectament un cartell i, si és el cas, les empreses que hagin contractat la difusió, han de respondre directament de les infraccions comeses”, recorda el consistori.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra de la Bisbal detenen el 21 de setembre un home de 21 anys com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i d’un delicte de falsificació de document mercantil. La víctima va contactar amb una empresa especialitzada en reparació de teulades que s’anunciava amb tríptics pel carrer; li van fer un pressupost verbal de 3.800 euros. Acabada la reparació, el presumpte estafador va reclamar mil euros més amb l’excusa que la feina havia estat més complicada del previst, segons Mossos. A més , els agents van comprovar que la factura presentada per l’empresa del detingut és falsa.

Recullen signatures per demanar ajuts als afectats

Es constitueix la Plataforma solidària d’afectats per la pedregada, que elabora un manifest en què demana que s’estableixi una línia d’ajuts directes a la població, i que les administracions recullin “dades dels afectats i quantia de les afectacions”. Teresa Viella, una de les impulsores del manifest, ha explicat a L’aguait que han recollit prop de 300 signatures els divendres al mercat i que les han entrat al registre del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de la Bisbal, juntament amb el manifest.

El president Aragonès anuncia 6 milions d’euros d’ajudes per retirar les cobertes d’uralita

El president aragonès visita una de les naus de l’aigüeta afectades

En una visita a la Bisbal el 8 de setembre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anuncia que el govern cobrirà el 100% del cost de la retirada i la gestió de l’amiant de les cobertes d’empreses afectades per la pedregada a la Bisbal i pobles veïns. A més, si instal·len plaques fotovoltaiques, en cobrirà el 70% del cost. Aquests ajuts s’afegeixen a les línies d’emergència anunciades dies abans pel govern. Aragonès aprofita l’ocasió per visitar algunes empreses afectades del polígon industrial de l’Aigüeta acompanyat de l’alcalde, Enric Marquès, i de la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral.

En paral·lel, el Consell Comarcal instal·la al costat de la deixalleria un espai perquè els particulars hi dipositin fragments d’uralita. En aquest punt s’hi lliura també material de seguretat.

El Trampolí denuncia abandonament de les institucions, mentre rep suport ciutadà

el trampolí rep el presdient aragonès el dia que anuncia l’ajut de 6 milions d’euros per a empreses

L’associació El Trampolí s’ha vist obligada a tancar la botiga solidària de l’Aigüeta pels danys a la teulada. Fa un mes que no poden obrir el local, on hi treballen sis persones i que els serveix per finançar molts dels seus projectes socials. La presidenta, Maite Cobos, lamenta que l’administració els ha deixat de banda: “Hem trobat una total insensibilització per part de totes les institucions”. Usuaris del Trampolí van rebre el president Aragonès amb pancartes el dia que va visitar l’Aigüeta, per reclamar que se’ls tingui en compte.

La botiga del Trampolí, a més, es troba afectada per un pla urbanístic i ha de ser enderrocada, apuntava Cobos. Ara s’han traslladat més avall del mateix carrer, al número 156, i esperen el permís municipal d’obertura.

El Trampolí ha rebut el suport de diverses entitats, com la penya blaugrana de Monells, que ha venut uns adhesius solidaris per als cotxes i els n’ha donat els ingressos. També hi ha col·laborat Cervesa La Lluita, que els ha donat part dels beneficis del mes, i la competició d’aigües obertes Open Water de Platja d’Aro, entre altres. “La ciutadania ha entès de forma empàtica la situació en què estem”, apunta Maite Cobos.

El Mas Casas recapta més d’onze mil euros per substituir les cobertes d’uralita malmeses

Una altra empresa que s’ha mobilitzat per fer front als danys de la pedregada és el Mas Casas del Puigventós, l’explotació ramadera familiar de Salvi Casas, exalcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, i Anna Pijuan. Han engegat una campanya de micromecenatge a través de la qual ja han recaptat més d’11.000 euros. En la pàgina del projecte expliquen que “les assegurances cobriran parcialment alguns dels danys però no tots, i per un import menor de la pèrdua. La retirada dels coberts d’amiant i la seva substitució per un altre tipus de coberta suposarà un cost elevat, no cobert per l’assegurança, que no podem assumir”, i asseguren: “Els ajuts que previsiblement rebrem només seran per la retirada de l’amiant i arribaran un cop realitzada i pagada la despesa, fet que generarà un greu problema de tresoreria”.

Anna Pijuan explica a L’aguait que el micromecenatge és una via de finançament habitual en projectes ecològics com el de la seva empresa. Afegeix que “hi ha gent que ens ha atacat moltíssim i gent que ens ha aplaudit” i, en resposta als que asseguren que tenen un coixí econòmic diu que “l’únic coixí que veig està farcit de llana”.

Alumnes de l’escola Joan de Margarit i de l’institut comencen el curs amb retard i reubicats

Escola Joan de Margarit
L’edifici de primària del joan de margarit, on s’han reubicat els alumnes d’infantil (Foto: Victòria Font)

La pedregada va malmetre el sostre de l’edifici antic del Joan de Margarit, cosa que ha obligat a clausurar-lo i a situar els grups d’infantil i el menjador a l’edifici de primària. La directora de l’escola, Remei Geli, ha explicat a aquest mitjà que han pogut reubicar cada grup en una aula a canvi de perdre aules d’especialitat com les de música, anglès, plàstica o informàtica. La previsió del centre és d’estar-se tot el curs a l’edifici de primària, a l’espera de les obres.

Quatre grups de cicles formatius que també feien servir les instal·lacions s’han reubicat en unes aules de l’ajuntament vell. Els alumnes afectats, també els del Joan de Margarit, han començat el curs una setmana més tard del previst, el 12 de setembre.

Divendres passat uns 200 alumnes no van fer classe a causa de les goteres de l’edifici de primària. La primera i la segona planta van patir filtracions de l’aigua de la pluja, i algunes aules es van inundar.

Els paletes, desbordats

dies de vida a les teulades. moltes encara esperen reparacions, tapades provisionalment

Davant del gran volum de feina, la Unió d’Empresaris de la Construcció (UEC) de Girona fa una crida als agremiats perquè vagin a treballar a la Bisbal. Fonts de la UEC apunten que dotze empreses han respost a la convocatòria i que tenien constància de vint més que ja estaven treballant a la ciutat. El llistat d’empreses apuntades s’ha facilitat a les mateixes companyies perquè en cas que no puguin assumir nous encàrrecs, puguin derivar els clients a altres empreses, apunten les mateixes fonts. Segons la UEC, les empreses desplaçades a la zona han percebut un canvi d’ençà de la crida i la sensació és que “es nota que hi ha molta gent treballant”.

El president del gremi, Esteve Freixas, ha explicat que té constància d’un contractista que en una setmana va rebre 150 comandes. Afegeix que fan visites aleatòries en obres per comprovar que es compleixen les normes de seguretat, i que no tenen constància de cap ferit entre els agremiats.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari