Com vols que sigui el teu poble? És la pregunta que ha plantejat L’aguait a una quarantena de ciutadans de la Bisbal, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, i Vulpellac, Fonteta i Peratallada amb la vista posada en les eleccions municipals del 28 de maig, per a les quals falten molt poques setmanes. També hem preguntat als veïns què demanarien als candidats i als futurs alcaldes. Aquest article recull les respostes rebudes en entrevistes personals i a través d’un formulari habilitat al web. Una selecció de les opinions, a més, s’inclou en un vídeo que oferim més avall.
Manel (74): “Que l’alcalde baixi dels núvols de l’alta política i es preocupi més de l’estat dels carrers”
El deteriorament de la via pública i la manca de neteja a la Bisbal són de les queixes més repetides pels enquestats. Diversos expliquen que les voreres estan fetes un desastre: l’Àngela, de 72 anys, troba que hi proliferen les herbes i els excrements dels gossos, cosa que atribueix també a la manca de civisme. En Rogeli (62 anys) i la Maria (39), volen, a més, que s’adaptin a la gent amb mobilitat reduïda. En Narcís (60) aposta per un poble més net i que l’alcalde controli la brigada: “No els veus mai enlloc”, diu. Un altre Narcís (24) vol que els carrers estiguin ben asfaltats “sense estar pendents cada cinc metres de no caure en un clot”.
En Manel (74) demana “corregir l’excés de sorolls de tota mena que, sobretot al nucli antic, desincentiven que la gent s’hi vulgui instal·lar” i té una petició per a l’alcalde que surti de les eleccions: “Que baixi dels núvols de l’alta política i es preocupi més de l’estat dels carrers i del microurbanisme”. Altres veus troben que el batlle cobra massa. L’Anaïs (40) demana als candidats que li abaixin el sou “fins a una xifra que no ofengui d’altres professionals del poble i que vagi en consonància amb la situació que vivim” i també que “recordin que cobren de tots nosaltres, i no prioritzin els interessos de comerciants ni associacions”.

En Manel (55) demana als candidats que surtin de l’Ajuntament i es deixin veure més pel carrer, i la Martha (48) vol “que deixin d’enviar paperetes i que donin la cara en públic” i als mitjans de comunicació. En Josep (42), a més, es pregunta si seran capaços de plantejar propostes a llarg termini, més enllà d’un mandat. En Pitu fa un pas més: anhela una ciutat “lliure de polítics” i un alcalde “que deixi de tocar els ous al poble”, i diu que cal un canvi de model democràtic.
Tant en Joel (24) com en Nil (30) estan preocupats per l’augment dels robatoris amb força en domicilis. En Nil pensa que “el més important per confiar en un alcalde en condicions és que garanteixi la seguretat dels ciutadans” i troba que als candidats els falta credibilitat: “Molts polítics venen molt de fum i a l’hora de la veritat els costa complir”. En Xevi (69) voldria un alcalde “que sigui capaç d’entendre’s amb tothom. És difícil, però és possible”.
Narcís (60): “Sabeu que també existeix la Bisbal sud?”
En Ramon (61) i en Narcís expliquen que l’Ajuntament té oblidats els barris del sud de la Bisbal. La Maria assegura que posen moltes traves administratives per fer actes a Can Formatger i aprofita per demanar que al CAP hi hagi servei d’urgències 24 hores. L’Elisenda (21) demana connectar més el centre amb el barri del Convent perquè “no es noti el classisme entre barris”.
Pel que fa als equipaments de la ciutat, la Laura (44) diu que falta manteniment a l’edifici de primària de l’escola Joan de Margarit i l’Anaïs pregunta als candidats si “es plantegen fer ja l’escola Empordanet i deixar de pagar el lloguer dels barracons on està allotjada després de més d’11 anys, i d’una despesa d’uns 300.000 euros”. La Gemma (39) demana solucionar d’una vegada el litigi de la biblioteca comarcal i que es construeixi un centre cívic. En Marià també es pregunta com desencallem “la maleïda biblioteca” i té més propostes d’equipaments: un tanatori decent, millorar el geriàtric, expandir el Terracotta Museu —que considera la joia de la corona— i renovar les butaques del Teatre Mundial: “Què tal si estalviem en actes al Mundial mig any o un any (economia de guerra!) i dediquem els diners a canviar-les”. I afegeix: “La caixa augmentaria amb l’augment d’espectadors”. També planteja si és possible fer un institut i un pavelló nous, i reformar la piscina municipal i fer-ne una al costat de coberta.
D’altra banda, la Beatriz (85) denuncia la lentitud de l’administració: fa set mesos que ha demanat una plaça d’aparcament per a minusvàlids i encara no l’hi han concedit. Ja és la segona vegada que la sol·licita.
Sara (41): “Comencem a ser un poble dormitori, i em fa molta pena”
Unes quantes veus alerten que la Bisbal està en decadència. La Sara (41) troba que el nucli antic està deixat i que els visitants s’emporten una imatge molt dolenta de la ciutat: “La meitat de les botigues de ceràmica estan tancades i no hi ha una agenda cultural destacable”, diu, a la vegada que lamenta la poca oferta turística. També apunta que els canvis en la circulació de vehicles al centre i les noves places d’aparcament habilitades són un impediment per al comerç local perquè fan inaccessibles les botigues: “Et surt més a compte agafar el cotxe i anar al supermercat”. Adverteix que el municipi comença a ser un poble dormitori: “Em fa molta pena veure la decadència de la Bisbal. Realment hi ha algun candidat que es presenti no per al seu propi benefici econòmic, sinó per l’estima de ser bisbalenc i que vulgui fer una millora?”.
En Manel (74) és del parer que a la Bisbal hi ha un “notable descens de la qualitat de vida de la majoria dels veïns”. La Susanna (40) diu que “molta gent jove se’n va fora a viure perquè no hi ha habitatge o no és assequible. Van a estudiar fora, per exemple a Girona, i ja s’hi queden. A més, tampoc hi ha llocs de treball”. Afegeix que caldria un institut nou i més activitats per a totes les edats. La Martha (48) demana habitatge digne assequible i que l’Ajuntament inverteixi en projectes socials i de recuperació ecològica.
Per a en Mohamed (39), el més important és que hi hagi feina: troba que a la Bisbal n’hi ha poca i detecta que primer treballen els nacionals i després, els estrangers. En Manel apunta que l’alcalde s’hauria d’implicar “a fons en crear les condicions per tal que es puguin crear llocs de treball estables a la ciutat, i que el jovent no hagi de marxar si no vol”. En Xevi (69) diu que no s’ha de deixar que la ciutat creixi exageradament ni especular com ha passat a la Costa Brava: “La Bisbal té una mida que encara es pot aguantar”.
A en Juan (53) li agradaria veure el carrer Ample viu i animat, però assegura que l’Ajuntament posa traves als comerços i als bars que hi volen fer actes i espectacles. Si el consistori donés llibertat, explica, la Bisbal sortiria al mapa: “Veig coses que a uns els permeten i a d’altres no”. En Marc (46) demana més facilitats per part de l’Ajuntament a l’hora d’obrir locals nous. En Miquel (24) desitja un poble “més viu culturalment i un referent com a capital de comarca”. En Rogeli (62) vol que s’aprofiti més el Passeig per a fer-hi actes i fires, i li agradaria que no hi hagués tantes botigues tancades al centre. “Que l’alcalde miri de fer el que pugui amb el pressupost tan ajustat que m’imagino que tenim, perquè som un poble petit i pobre”, conclou.
Fouad (30): “He crescut aquí i he estudiat al Cor de Maria, però no puc votar”
No tots els veïns tenen dret de vot a les eleccions, encara que alguns siguin bisbalencs de pràcticament tota la vida. És el cas d’en Fouad, que és del Marroc, té 30 anys i en fa 23 que viu a la Bisbal. No té la nacionalitat espanyola, i com que el govern espanyol no ha signat cap acord de reciprocitat amb el Marroc, no podrà acudir a les urnes el 28 de maig. Assegura que va demanar la nacionalitat el 2010, però que la hi van denegar i que no en sap el motiu. “Parlo català, francès, castellà, però no sé per què, no volen. En un futur intentaré que me la donin”, explica en Fouad. “La Bisbal és el meu poble, he crescut aquí, he estudiat al Cor de Maria, i és una pena no poder votar”, lamenta.

Naiara (20): “S’haurien de fer més activitats per a nens i joves”
“La Bisbal és molt avorrida, sobretot els dies de festa, que no hi ha gairebé ningú. S’haurien de fer més activitats, tant per a nens com per a joves, que hi hagi un ambient per a totes les edats i més festes”, explica la Naiara, de 20 anys. Afegeix que el Parc Infantil de Nadal, que l’any passat es va suspendre, s’hauria de recuperar. També està preocupat per l’escassa oferta de lleure infantil i juvenil en Manel (55), que voldria “algun lloc perquè la mainada jugués amb tranquil·litat” i no hagués de voltar carrers, així com un cinema “una miqueta més competent”. La Lídia (27) apunta que si hi hagués més activitats per al jovent, no haurien de sortir de la Bisbal.
Per altra banda, la Beatriz (85), a més de demanar que l’Ajuntament pensi en el jovent, voldria una sala on la gent gran hi pugui fer activitats. L’Àngela (72) també vol que el consistori estigui més pendent dels grans i que aporti més ajudes.
Marta (68): “A Monells tenim cada dos per tres ral·lis, legals i il·legals, que ens destrossen les Gavarres”
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní forma part del circuit de diverses curses de motor: el 2022 se n’hi van celebrar quatre d’oficials. La Marta (68), que és de Monells, vol que l’Ajuntament hi posi remei: “Tenim cada dos per tres curses, legals i il·legals, que ens destrossen el territori, que passen per dins de les Gavarres. Estem en emergència climàtica i no entenem què hi fa la gent allà cremant gasolina”. També lamenta la “invasió turística” del poble, especialment a l’estiu, i assegura que malgrat que l’Ajuntament restringeix la circulació en alguns carrers, els visitants no en fan cas i els veïns es troben que no poden aparcar davant de casa.

La Maria (39) fa cinc anys que viu al Puigventós, a Cruïlles, i troba que a la urbanització hi cal un petit bar o botiga: “Que hi puguis anar a fer el cafè o a comprar el pa, perquè si no et condemna a anar-te’n”. També lamenta que ja no s’hi fan actes populars o dinars de germanor com abans, i demana més vigilància perquè, com a la Bisbal, hi ha detectat una onada de robatoris.
Lluís (51): “Pràcticament no he notat el canvi d’alcalde. Corçà és petit i fàcil de gestionar”
L’Amàlia, de 51 anys, no té cap queixa de Fonteta, on viu: “L’alcalde que tenim és molt bon alcalde”, assegura. També diu que li van proposar que “pensés en el jovent de Fonteta per a l’habitatge, i sembla que ja ho portaran a terme”. En Lluís (51) també està satisfet amb el seu poble, Corçà, tot i que demana que mantinguin els camins dels afores nets per anar-hi a caminar i en bicicleta. “Pràcticament no he notat el canvi d’alcalde. És un poble petit i fàcil de gestionar”, conclou. En David (22), de Casavells, voldria que els regidors fossin actius “el 100% del temps” i no només els darrers mesos abans de les eleccions.
Durant les entrevistes personals per elaborar aquest reportatge, L’aguait s’ha trobat sovint ciutadans dels pobles veïns, principalment de Vulpellac, Fonteta i Peratallada i de Corçà, que han declinat d’expressar la seva opinió al·legant que viuen en un poble petit on tothom es coneix.