Que ha canviat el govern de la Bisbal es nota especialment en la indumentària de l’antic batlle. Enric Marquès, que ens fa saber que està de vacances, ha deixat les americanes amb què el vèiem sempre per la ciutat i s’ha presentat a l’entrevista amb una samarreta de màniga curta que duu l’eslògan No m’atabalis. L’acompanya la cap de llista de la CUP i exregidora de Medi Ambient, Alba Solés. L’aguait els ha citat perquè facin balanç del seu govern, expliquin com han anat les negociacions postelectorals i opinin sobre l’equip que ha de pilotar la Bisbal fins al 2027, liderat per Òscar Aparicio.
Marquès i Solés asseguren que no confien en el batlle socialista i tenen també crítiques per a Xavier Dilmé i Eva Rovira. Denuncien l’augment de les retribucions dels regidors del govern i expliquen per què van retirar l’estelada de la rotonda de la galetera abans del 28-M.
Com encareu l’oposició els pròxims quatre anys?
Alba Solés [A. S.]: Activa, d’entrada. La nostra idea és fiscalitzar la feina del govern i ser molt transparents. El que ells no expliquin, ho explicarem nosaltres. El que no hem sabut o no hem pogut fer des del govern, ho intentarem fer des de l’oposició.
Enric Marquès [E. M.]: Aquests últims quatre anys no hi ha hagut oposició, a part de la que ha fet un dels grups. La resta s’ha limitat a venir a les comissions informatives, que duraven cinc minuts, i poca cosa més. No feien preguntes. Sempre que ens hem posat a la seva disposició per algun aclariment, hi havia silenci per resposta. Em molesta que es digui que aquests quatre anys no s’ha donat marge per discutir les coses, perquè no és veritat. L’espai per fer això és la comissió informativa. S’han produït situacions tan kafkianes com la moció dels gats, que se’n van presentar dues perquè el cap del PSC es va petar el que s’havia pactat a la comissió. Torno a recordar que Esquerra Republicana va ser la força més votada a les eleccions i els partits independentistes sumem molt més que el pacte de govern que s’ha fet. A l’equip de govern ens ha faltat explicar bé el que fèiem i hauríem hagut de rebatre més les crítiques que no tenien raó de ser, perquè llavors dóna la sensació que no ens n’hem cuidat prou. Sap greu, perquè hi hem dedicat moltes hores i molt d’esforç.
La senyora Solés ha reconegut que la CUP no ha sabut transmetre el seu missatge en campanya. Esquerra Republicana també feu autocrítica?
E. M.: Crec que l’Alba ho ha dit no com a CUP, sinó com a equip de govern.
A.S.: Sí, en general.
E. M.: Teníem la responsabilitat de comunicar l’acció de govern. A vegades la feina del dia a dia et porta a arribar a algun acord que s’ha d’explicar bé, perquè si no, no s’entendrà. Hem avançat molt en comunicació i en alguna entrevista ens han dit que la Bisbal és dels ajuntaments de referència en aquest àmbit, però no hem sabut explicar el que fèiem a partir del que havíem signat al pacte de govern. És veritat que moltes de les coses que es coïen no s’explicaven fins que no hi havia un resultat.
“Aquest tripartit és molt estrany. Coneixem els tics dels dos senyors, i la senyora va dir unes coses en precampanya i després n’ha fet unes altres”
Quines expectatives teniu amb el nou govern?
E. M.: Jo no en tinc gaires. Pel que fa als programes electorals, un és com l’Enciclopèdia Catalana, perquè hi ha molta cosa però tot està flotant. Un altre, són gats vells i es nota, s’han dedicat a incidir en tots els punts que podien haver generat controvèrsia en relació amb la feina de l’equip de govern.
Parleu de Tots per la Bisbal.
E. M.: És evident, no cal dir noms. Un altre programa era bastant senzill. Hi ha punts d’algun dels programes que si realment els volen complir, és anar enrere i tirar per terra coses que hem aconseguit aquests vuit anys.
Com ara?
E. M.: Ja ho anirem veient.
A. S.: Als programes electorals, del dit al fet hi ha un tros. Hi ha molta literatura i coses que segur que comparteixen tots els grups, però d’altres són impossibles de fer, i els que són al govern ja ho saben. Si els programes fossin vinculants, haurien de passar comptes. Aquest tripartit és molt estrany i no veig com funcionaran. Coneixem els tics dels dos senyors, i la senyora va dir unes coses en precampanya i després n’ha fet unes altres. No veig un tripartit que tingui ganes de treballar transversalment, com nosaltres aquests vuit anys. Sembla que tornaran a parcel·lar-ho tot i a ser personalistes, i no deixaran que la gent treballi tranquil·la. Els últims vuit anys ens semblava molt interessant tecnificar les àrees, perquè són els treballadors de l’Ajuntament, que el tiren endavant. Personalitzar-ho en els polítics, que ara hi som i després no, és un error. Això és molt d’esquerres, i aquest tripartit no en té res. Pinta malament, i només portem una setmana.
Al ple de constitució, la senyora Solés va dir que en el nou govern hi veia “cinisme, populisme i mediocritat a parts iguals”. Ho podeu explicar una mica més?
A. S.: Quan ens vam reunir per intentar pactar, vam veure que hi havia diferents cares. L’assemblea de la CUP va decidir que ens trobaríem amb ERC i amb Junts i els vam proposar una aliança. Junts ens va dir unes coses a nosaltres, i unes de diferents a ERC. No sé què pretenen. Per a mi això és cinisme. El populisme fatxa, que em vaig deixar el cognom, ja sabem d’on ve: d’un personatge que de jove estava amb Aliança Popular, després a Unió Democràtica i encara és a l’Ajuntament, i no s’amaga de les seves idees d’ultradreta.
L’exregidor Carles Puig ha qualificat sovint Tots per la Bisbal d’ultradreta. També ho compartiu?
A. S.: És la nostra ultradreta particular [riu].
E. M.: És l’espai més de dreta que hi ha a la Bisbal, és innegable.
A. S.: A més, no se n’amaga i ell no hi té cap problema.
E. M.: La ideologia bàsica és una ciutat neta en tots els àmbits i més policia local.
“Junts ens va dir, textualment i gairebé sense mirar-nos, que molta gent els havia votat amb la condició que no pactessin amb ERC”
Recuperem el tema de les negociacions. Amb quins partits us heu reunit?
A. S.: La nostra assemblea va acordar parlar primer amb ERC perquè ens hi havíem sentit a gust i volíem continuar treballant-hi, i amb Junts. Les nostres opcions per sumar eren els partits independentistes. Amb els altres no ens ho plantejàvem. Junts ens va dir que amb la CUP no hi tenien cap problema, però no volien pactar amb ERC. Els vam proposar que governessin amb ERC i que ens mantindríem a l’oposició, i que era molt important que el PSC i Unió no tornessin a l’Ajuntament.
E. M.: L’únic plantejament era que Junts entrés en un govern tripartit amb ERC i la CUP. No he parlat en cap moment amb el senyor Òscar Aparicio, tampoc en les eleccions anteriors. No hem d’oblidar que el PSC ens ha fotut amb l’article 155. Hi ha d’haver una mínima confiança en les persones amb qui t’has de relacionar, i amb el senyor Aparicio no n’he tingut mai, això no canviarà. Li vaig trucar per fer el traspàs. Li vaig dir que li deixava el despatx net i que si volia saber alguna qüestió concreta, que em truqués. De moment ho deu tenir tot molt clar. Des de les eleccions hi he parlat quatre vegades, però sempre he hagut de prendre jo la iniciativa. Els quatre anys de govern ha passat el mateix. No és cap crítica, constato un fet. Tampoc vam parlar amb Tots per la Bisbal, perquè no té cap sentit aferrar-te a l’alcaldia a qualsevol preu. A Esquerra ens sap greu haver guanyat les eleccions i no haver tingut prou força per formar el govern que volíem, independentista. En la primera reunió amb Junts, ens van dir, textualment i gairebé sense mirar-nos, que molta gent els havia votat amb la condició que no pactessin amb ERC. Ens vam trobar una altra vegada l’Eva Rovira i jo, no vam tirar la tovallola en cap moment i per part seva em va donar la sensació que hi havia un mínim d’interès.
Formalment heu governat amb En Comú Podem, tot i que el seu actual cap de llista va dir que la senyora Maite Bravo no representava els comuns. En les negociacions no hi heu parlat? El senyor Bensahid ha dit que ha estat vetat i que ningú s’hi ha posat en contacte.
E. M.: Que no et truquin, no vol dir que et vetin. És una formació política d’esquerres i no hi hauria res a dir, però la premissa bàsica per formar govern és la confiança en l’equip. Nosaltres érem 10 persones que formàvem part d’un sol equip, i cap regidor del govern podrà dir que l’alcalde de la Bisbal ha fet distincions entre partits.
A. S.: En Bilal [Bensahid] i el seu grup sempre es van excloure del que havia fet el govern. En Comú en formava part, però en realitat era la Maite [Bravo]. Al ple de constitució va dir que havia proposat fer un pacte amb ERC i el PSC, per tant a nosaltres ens va excloure des del principi, i res a dir.
“L’escàndol és que s’apugen el sou 800 euros més al mes per fer com a mínim el mateix que nosaltres”
La CUP ha criticat que el senyor Aparicio no dediqui tota la seva jornada a l’Ajuntament, però el senyor Marquès tampoc l’hi dedicava: també era conseller comarcal.
A. S.: Bé… [riu]
E. M.: Això no és veritat.
Sobre el paper sí.
A. S.: Sobre el paper.
E. M.: Quan em vau fer l’entrevista electoral ja ho vaig dir, que riu-te’n dels percentatges. Es va posar d’aquesta manera perquè el grup del PSC al Consell Comarcal, on llavors hi havia el senyor Aparicio, va qüestionar que jo tingués una vicepresidència. A mi m’ha portat feina, però relativa. Bàsicament era Ensenyament i delegacions en fundacions i al Consorci per a la Normalització Lingüística. Sobre el paper és una cosa, però la meva dedicació ha estat a la Bisbal, i s’ha pogut veure.
També heu criticat l’augment de les retribucions dels regidors de govern, així com en el vostre mandat us van retreure l’augment del sou de l’alcalde a 40.000 euros anuals. La qüestió econòmica sempre és polèmica?
E. M.: El sou fixat per a l’alcalde des del 2008 és de 45.000 euros anuals. Entenc que està bé. Les feines polítiques s’han de retribuir, perquè si no estem dient que només es pot dedicar a la política la gent que té calés per viure sense un sou o la gent que ja té un altre càrrec polític. El senyor Aparicio va reconèixer en l’últim ple que del 2011 al 2015 havia cobrat retribucions per assistències, que no compten com a sou. Ja sabem que ell no vol cobrar d’alcalde, però els sous dels polítics estan fiscalitzats i el topall a la Bisbal, segons el nombre d’habitants, és de 65.000 euros. Ell cobra 70.000 euros del Parlament, per tant no es pot ni plantejar cobrar un sou d’alcalde, i hauria de veure si èticament és just que cobri unes assistències que suposaran 22.000 euros més per a ell l’any. La gent no sap que les assistències van a part. Si et dic que no cobro com a alcalde de la Bisbal, què penses, que cobro unes dietes o que no cobro ni un duro? D’entrada dius: mira, aquest senyor no ens costa ni un cèntim. Home, no.
A. S.: La comunicació de l’Ajuntament és molt partidista, de moment. Van dir que s’estalviaven 24.600 euros. I la segona part, no l’expliquem? Cada 15 dies es fan juntes de govern, que aquests quatre anys com a molt duraven mitja hora i no es cobraven. L’escàndol és que s’apugen el sou 800 euros més al mes per fer com a mínim el mateix que nosaltres fèiem en aquestes juntes. Ens sembla que, com a govern, cobrar 900 euros al mes estava més que bé, però passar a cobrar-ne 1.700… Tenim pendent de comptar els treballadors de l’Ajuntament que estan per sota d’aquest salari. Després van dir que només farien una junta de govern al mes, però no és el que han aprovat.
E. M.: Al ple vaig dir que o algú hi renunciava [a cobrar], o l’informe d’Intervenció deixava clar que s’hauria de fer una modificació pressupostària, perquè valorava el cost del nou equip de govern en 98.000 euros fins a final d’any. Com a mínim hi haurà tres persones amb un sou anual d’entre 22.000 i 24.000 euros en assistències. És molt diferent del que hi havia fins ara.
Em sabríeu dir un encert que penseu que heu tingut en el vostre mandat?
E. M.: Un? No fotem: molts!
A. S.: Nosaltres destaquem la professionalització de les àrees: posar-hi tècnics al capdavant i dotar-les de recursos. Des del principi vam creure que cal que siguin els professionals els que gestionin el dia a dia de l’Ajuntament. Nosaltres tenim les idees polítiques. El que em fa més por, i em sap greu, és que desballestin aquesta feina per l’ego d’uns polítics.
E. M.: És un encert la creació de l’àrea d’Acció Social i Ciutadania, que s’ha posat de tu a tu amb el Consell Comarcal per definir les polítiques socials. També les beques d’esport i d’estudi, la marca Ceràmica de la Bisbal i ser World Craft City, i la relació directa amb les associacions de comerciants i de ceramistes, i amb les direccions de les escoles i les AMPA. Hem fet molta feina de cultura, aconseguint que el Drac i l’Àliga siguin Bé Cultural d’Interès Nacional i adequant el Mundial. Un dels últims convenis que vaig signar és el reconeixement de l’Escola Municipal de Música pel Departament d’Educació.
I un error, a banda de la comunicació?
E. M.: No hem sigut capaços de fer el que preteníem a l’àrea d’Esports. El projecte d’ampliació dels vestidors del pavelló encara està en revisió. I la recollida porta a porta hauríem d’haver explicat que no la podríem acabar fent.
A. S.: No hem recuperat la gestió de l’aigua, i era molt important. Tot el plenari hi estava d’acord i ara ja ho veurem. També volíem crear una empresa pública de serveis i no hi vam ser a temps. A aquests polítics els agrada molt externalitzar els serveis.
“Desobeir què significa? Fer un Quim Torra, amb tot l’afecte?”
Us preocupa que el nou alcalde no sigui independentista?
E. M.: Em preocupen més moltes altres coses de la figura de l’alcalde.
A. S.: A mi em preocupa que aquesta persona sigui l’alcalde.
A les xarxes ha generat força enrenou que retiréssiu l’estelada de la rotonda de la galetera abans de les eleccions. Per què la vau retirar?
E. M.: També es van retirar la bandera LGTBI i l’estelada de la façana de l’Ajuntament. Al cap de dos dies de començar la precampanya teníem una petició d’Impulso Ciudadano, que és una plataforma que es dedica a anar pels municipis a buscar-nos les pessigolles, que exigia que es traguessin els símbols que no donaven opció que hi hagués igualtat d’oportunitats de tots els partits polítics —és que l’escrit tenia tela— i que es restituissin els símbols originals d’un ajuntament. No cal que digui quins són els símbols originals, per no donar idees a ningú. El primer que vaig fer, perquè si no anirien a la Junta Electoral de Zona, va ser treure les banderes, i els pals i tot. En plena campanya electoral vam tenir un altre escrit d’Impulso Ciudadano per l’estelada de la rotonda de la galetera. Aquest va anar directament a la Junta Electoral, que ens va requerir que la traguéssim en 24 hores. L’últim que volíem era muntar un sarau. Després de les municipals el senyor Pedro Sánchez va convocar eleccions generals a l’estat espanyol i no la vam restituir, però hem de mirar que es torni a penjar al més aviat possible. És una de les peticions que volem fer al ple del juliol. Ens representa a la majoria de veïns.
Us vau plantejar desobeir l’ordre de la Junta Electoral?
E. M.: No, perquè és donar arguments a la resta. Som una colònia de l’estat espanyol: desobeir què significa? Fer un Quim Torra, amb tot l’afecte?
A. S.: És fer-los cas.
E. M.: No val la pena. Es treu i es torna a posar. Això no vol dir renunciar a ser independentista, ni que l’objectiu no sigui veure una república. Què volíem, una foto dels Mossos a l’Ajuntament, una multa?
Quan fem aquesta entrevista encara no ha transcendit quins regidors seran consellers comarcals. Què en sabeu?
A. S.: Hem proposat la Maite Bravo perquè ha tingut molta relació amb els serveis socials i coneix la casa.
E. M.: Jo hi seré.
Al Consell hi governaran ERC i Junts. Hi ha res avançat pel que fa als càrrecs?
E. M.: Ho treballem aquests dies.
I a l’Ajuntament, teniu previst de ser-hi tot el mandat?
A. S.: Sí.
E. M.: I tant. Crec en el projecte d’ERC i tenim un equip renovat. La gent ens ha fet confiança perquè fem una oposició constructiva i alhora contundent.
Volem acabar l’entrevista amb una pregunta que ens toca molt de prop. Quina opinió us mereixen els mitjans de comunicació locals independents?
A. S.: Sóc partidària que s’expliquin coses i que hi hagi visions diferents dels temes, és positiu. Com més informació doneu, més criteri tenim els bisbalencs.
E. M.: Em sembla fantàstic, sempre que es faci amb la màxima professionalitat en el sentit que es doni veu a tothom. Crec que s’està fent bé. És d’agrair i s’ha de reconèixer l’esforç que feu, perquè no és fàcil.