Raül Yruela Díaz (Corçà, 1980) ha estat alcalde de Corçà els darrers quatre anys. El 2019 va encapçalar el nou grup d’independents Fem Poble, que es va afegir a Tots per l’Empordà i va posar fi als tres mandats de Carme Güell. Yruela, lampista de professió, espera renovar per a quatre anys més.
Quin balanç feu d’aquest mandat?
Estem molt contents, tot i les dificultats. Hem treballat molt i tenim un equip ben preparat. Hem pogut introduir molts de canvis.
Heu creat el Consell Veïnal, que fa sessions en cadascun dels pobles del municipi dos cops l’any. Tindrà continuïtat?
Sí, és el diamant del nostre mandat. La distància que hi havia entre l’Ajuntament i el ciutadà va ser el que ens va motivar a presentar-nos. Volíem que els veïns participessin i que no hi hagués cap barrera. Al Consell Veïnal els ciutadans traslladen els seus problemes, els recollim i els mirem de resoldre.
Formeu part de l’agrupació de llistes independents Tots per l’Empordà, com fa quatre anys. Per què?
El nostre grup és de gent diversa en pensaments polítics. Volíem fer poble i el 2019 ens vam sentir còmodes amb Tots per l’Empordà. No rebem instruccions i cada municipi es gestiona a la seva manera.
En quin punt es troben les reparacions dels danys per la pedregada de l’agost? Tothom ha pogut arreglar-los?
Tothom encara hi està. A Corçà va començar la pedregada forta i va afectar moltes empreses. Gairebé tots els veïns tenien assegurança i més o menys s’ha pogut solucionar, però les empreses encara hi treballen.
En quina fase es troba la construcció de l’escola nova?
La construcció és en mans del Departament [d’Educació]. L’Ajuntament ha presentat la documentació necessària per fer el projecte i ara estem a l’espera de la partida pressupostària.
Treballeu amb algun calendari?
Tenim una data orientativa, no concreta. Fem diverses reunions l’any amb el Departament d’Educació i polim detalls. Creiem que aviat tindrem data definitiva per a la redacció del projecte.
Aquest mandat heu aprovat els projectes de reforma de la plaça de l’Església de Casavells i del cementiri de Corçà. Amb quin calendari treballeu?
Els projectes estan pendents de licitar i la partida pressupostària és a punt. Crec que les obres es faran aquest any.
Quines altres inversions en matèria d’urbanisme teniu a l’horitzó?
Tenim avançada la continuïtat del nucli antic de Corçà, que és important tenir-lo arreglat: ara no ho està. Ho farem per fases. Ara hem aprovat inicialment un projecte. També encarregarem el projecte de reforma de la plaça de l’Església de Matajudaica. Primer volem tenir els nuclis antics resolts, i després fer el dia a dia de places i parcs. Hi ha en projecte la construcció d’una nau per a la brigada municipal al polígon, una obra important. Tenim la brigada una mica deixada i sempre ens traslladen que no tenen espai, no poden treballar bé i tenen el material escampat per diversos espais del poble. No estan còmodes i ens demanaven una nau.
Quines polítiques d’accés a l’habitatge proposeu perquè el jovent no se’n vagi dels vostres pobles?
Podem desenvolupar urbanísticament diverses zones, i falta que les empreses interessades ens presentin models coherents amb les necessitats del poble. Durant aquests quatre anys, els projectes de les promotores no s’integraven amb les necessitats de Corçà. Les cases no lligaven amb el nostre estil. Els hem traslladat què volem: preus assequibles i habitatge social.
Com veieu l’oferta cultural i lúdica de Corçà?
Molt bé. Tenim un regidor de Cultura molt potent. En Josep Bofill fa una gran feina, no para i tot el dia presenta projectes. Li donem suport al màxim. Corçà és l’enveja d’altres llocs. Creiem que la cultura és salut.
Esteu especialment orgullosos d’algun acte?
A part de la festa de barri, la festa major i les fires i mercats, vam fer un sopar amb la gent gran del municipi, la Festa de la Vellesa. Va ser espectacular. Tothom estava feliç i es retrobaven veïns de diverses generacions. Va ser una de les festes més sorprenents i agraïdes.
Què pot fer l’Ajuntament per combatre els efectes de la sequera?
Gestionem l’aigua amb la mancomunitat que tenim amb Cruïlles, Monells i Sant Sadurní i Madremanya. Els nostres pous tenen aigua i fem recomanacions d’estalvi.
A l’enquesta ciutadana, un veí ens deia que Corçà és un poble petit i fàcil de gestionar. Compartiu el diagnòstic?
Portar l’Ajuntament no és fàcil, és molt complex si vols fer-ho bé. Des que vam entrar vam dir que milloraríem el consistori, de la vessant administrativa fins a la del personal. No és fàcil, però les dificultats ens motiven per continuar treballant. A Corçà hi ha molta feina per fer, com ara els Objectius de Desenvolupament Sostenible i atendre la gent gran i els joves. No es tracta de mantenir el poble net i gestionar només la via pública.
Una pregunta a llarg termini: com voldríeu que fos Corçà d’aquí trenta anys?
El millor poble de l’Empordà. Volem millorar la qualitat de vida dels nostres veïns, que la pressió fiscal sigui la mínima possible. Que l’Ajuntament sigui prou sòlid per rebre el màxim de subvencions. Estem carregant els calaixos de projectes per agafar les subvencions quan surtin. Volem que sigui un poble bonic, net, on la gent sigui feliç i els veïns tinguin salut mental. Que el dia que hàgim de fer el pas al costat, hàgim deixat el nom de Corçà i de l’Ajuntament el més bé possible.