El 1883 Francesc Sala, un terrisser de Breda, va fundar a la Bisbal una de les poques terrisseries locals dedicades a la manufactura d’olles i cassoles. Una exposició temporal del Terracotta Museu reivindica, a partir de dissabte, aquesta nissaga de ceramistes i se centra especialment en el darrer membre, Carles Sala, que va canviar les olles per la ceràmica d’autor.
La mostra proposa una mirada als 175 anys d’història de la família Sala, en què la professió es va transmetre al llarg de sis generacions. Xavier Rocas, director del museu, ha explicat a L’aguait que l’obrador, situat al carrer Indústria, és “extraordinari i absolutament desconegut”. S’hi conserva el forn morú de flama directa integrat dins l’habitatge —un dels més antics d’aquest tipus a la Bisbal— i la distribució tradicional dels espais de treball. S’hi han programat dues visites guiades.

Una altra part de l’exposició està dedicada a Carles Sala, que es va incorporar a l’obrador a principis dels anys seixanta del segle passat. Sala, però, va abandonar al cap d’un temps les olles i les cassoles per dedicar-se a la ceràmica artística, i va fer diverses estades a l’estranger, especialment al Japó, sense deixar de treballar a la Bisbal. Rocas senyala com a motius d’aquesta transició l’esgotament del negoci tradicional, afegit a un “coneixement aprofundit de les tècniques i a un important component artístic” de Carles Sala.
L’exposició Carles Sala. D’oller a artista de la ceràmica s’inaugura aquest dissabte i es podrà visitar fins al febrer del 2024. Inclou un audiovisual amb una entrevista a l’artista. El Terracotta reivindica així una altra nissaga bisbalenca no prou coneguda, que s’afegeix a la dels Vicens, destacada en la darrera exposició temporal, Orgull de terrisser. “El museu està fent una feina important a nivell de recuperació de la història ceramista de la Bisbal. Hem fet exposicions monogràfiques sobre els Vilà-Clara, els Salamó o sobre la terrissa signada pels Vicens”, apunta Rocas.