Com i quan es constituiran els ajuntaments de la Bisbal i pobles veïns?

Expliquem com funcionen els plens de constitució dels ajuntaments, que se celebren simultàniament a tot el país

Redacció
Redacció
Sala de plens
Un ple de l'Ajuntament de la Bisbal del darrer mandatFoto: Roger Font

Dissabte que ve, 17 de juny, és el dia fixat al calendari per a la constitució de tots els ajuntaments de Catalunya, si bé es contempla una segona oportunitat el 7 de juliol en aquells pobles on s’hagi recorregut el resultat de les eleccions. Tradicionalment la sessió, que és pública, comença a les dotze del migdia, però no a tot arreu. A la Bisbal el ple serà a les deu del matí per evitar les hores de més calor, i a Corçà, a dos quarts de deu.

El secretari de l’Ajuntament cridarà el regidor més jove i el més gran perquè formin la mesa d’edat, que presidirà la sessió. La mesa comprovarà les credencials dels regidors electes i els demanarà que ocupin el seu seient. Després hauran de jurar o prometre el càrrec, un per un.

A continuació es triarà l’alcalde. A la Bisbal la votació sol ser secreta, en urna, però també es pot fer a mà alçada. Només poden ser candidats els caps de llista, excepte a Ullastret, on no se superen els 250 habitants i poden optar a l’alcaldia tots els regidors. Serà proclamat batlle qui rebi la majoria absoluta dels vots. Si aquesta condició no es compleix, serà alcalde el candidat de la llista més votada o bé, en el cas d’Ullastret, el regidor que ha obtingut més vots en les eleccions.

Per acabar la sessió, l’alcalde prometrà el càrrec i pronunciarà un discurs. És habitual que doni un torn de paraula perquè intervinguin també la resta de partits polítics.

Qui serà alcalde?

A la Bisbal, el socialista Òscar Aparicio serà investit després del pacte de govern a tres bandes signat amb Compromís-Junts i Tots per la Bisbal. És previst que rebi nou vots, la majoria absoluta del ple, i no governarà, per tant, la llista més votada (ERC, encapçalada per l’alcalde en funcions Enric Marquès).

Als pobles veïns les candidatures guanyadores de les eleccions tenen majoria absoluta i repetiran tots els batlles actuals. A Vulpellac, Fonteta i Peratallada serà proclamat Josep Sala (Junts); a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Dani Encinas (Avenç-AM), i a Corçà, Raül Yruela (Fem Poble-TE). A Ullastret es preveu que renovi Josep Miquel Gatius (Junts), que va aconseguir tres dels cinc regidors del ple.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari