Denuncien que el Bisbat hauria llençat material històric del Foment

El Bisbat de Girona assegura que tot el que era de valor s'ha dipositat a l'Arxiu Comarcal

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Sala del Foment
La sala del Foment la setmana passada. Va ser reformada pocs anys abans de tancar.Foto: Sebastián Ruiz

El Foment Centre de Cultures, l’associació que vol recuperar el Foment com a centre cultural, denuncia que el Bisbat de Girona ha llençat material d’interès històric que hi havia a l’antic cinema i teatre, tancat de fa més de vint anys. Sebastián Ruiz, membre de l’entitat, assegura que entre els objectes dels quals s’haurien desprès hi hauria documents, mobiliari, focus, capses de rotlles de cinema i attrezzo del grup de teatre. Aquest buidatge va tenir lloc el 17 de gener, dia en què van ser preses les fotografies que acompanyen aquest article.

Operaris treuen material
Operaris retiren material del foment el 17 de gener. S’hi veu un focus i la capsa d’un rotlle de cinema (Foto: Sebastián Ruiz)

La parròquia va enllestir la setmana passada les obres de reparació de la teulada del Foment i també va fer neteja a l’edifici, segons explica al full parroquial, on afegeix que s’ha ordenat el material cinematogràfic que hi havia i que s’ha dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE). La directora de l’ACBE, Carme Maria Marugan, ha confirmat que van rebre material del Foment el 13 de desembre. Es tracta de revistes de cinema i cartells genèrics de pel·lícules que no contenen cap dada sobre el lloc de projecció o la data. Al catàleg de l’ACBE figuren dins del fons del Cinema Foment 307 números de la revista espanyola Cineinforme dels anys 1967 a 1982, 27 exemplars més d’altres revistes de cinema d’entre el 1961 i el 1985, 1.094 cartells cinematogràfics sense datar, 19 catàlegs de pel·lícules d’entre el 1954 i el 1985 i un talonari d’entrades.

Sebastián Ruiz explica que feia mesos que demanaven entrar al Foment per recuperar material històric que es feia malbé, com ara ràdios antigues o rotlles de pel·lícules; una altra de les peticions és establir un diàleg amb el Bisbat sobre els usos als quals es podria destinar l’edifici. Afegeix que l’octubre passat van recuperar una part de la documentació, que es va dipositar a l’Arxiu Comarcal, i denuncia insensibilitat del rector de la Bisbal sobre la qüestió. El rector, Joan Amich, rebutjava de fer declaracions a aquest mitjà i ens remetia al text publicat al full parroquial d’aquesta setmana, que citem al paràgraf anterior. Fonts del Bisbat de Girona apunten que la neteja va anar a càrrec de la fundació que s’ocupa del patrimoni del Bisbat —la Fundació Sant Martí de Girona—, que va rebre l’encàrrec de buidar el que hi quedava, però que tot el que era de valor ja s’havia cedit a l’Ajuntament i a l’ACBE, diuen. “El que es van trobar a l’hora de fer la neteja era simplement material inservible i fet malbé”, afegeixen les mateixes fonts.

Els Pastorets de la Bisbal del 1997 al Teatre Foment

L’edifici del Foment Catòlic va ser adquirit el 1920 pel rector de la Bisbal de llavors, Agustí Planas. Va ser un cinema fins al 1985 i també s’hi representaven obres de teatre, inclosos Els Pastorets, fins a finals dels anys noranta. La sala de teatre és tancada des de llavors.

Mobiliari retirat
Mobiliari retirat del foment (Foto: Sebastián Ruiz)

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari