Descobreixen cinc cementiris i més de 40 tombes a la plaça de Casavells

Els arqueòlegs explicaran els resultats de les excavacions en xerrades divulgatives dirigides als veïns

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Excavacions església Casavells
Les excavacions van començar al desembreFoto: Roger Font

Els arqueòlegs han localitzat 42 individus enterrats a la plaça de l’Església de Casavells, per bé que n’han trobat molts més que no estan connectats anatòmicament. És el balanç de les excavacions que van començar al desembre i que van acabar fa tot just dues setmanes. Ara encaren la fase final d’estudi que ha de permetre confirmar l’edat i el sexe dels morts i redactar la memòria dels treballs.

Finalment s’han descobert cinc cementiris sota el paviment, segons explica a L’aguait el director de les excavacions, Jaume Puigredon. Corresponen a les èpoques altmedieval, baixmedieval, moderna, contemporània i al segle XX, tenint en compte que es van enterrar persones a la plaça fins al 1920. L’arqueòleg precisa que els morts són d’edats molt diverses —els més joves de tot just tres mesos— i que la majoria tenen en comú un gran desgast ossi a l’esquena produït per l’esforç. Destaca una dona del segle XIX, coixa, que té tota l’esquena soldada, de manera que no es podia ajupir. A més, molts dels difunts han perdut les dents, cosa que podria indicar-ne l’edat avançada, un aspecte que haurà de confirmar l’estudi antropològic. L’equip d’arqueòlegs ha seleccionat 25 individus dels 42 identificats —els que conserven tots els ossos—per analitzar-los a fons.

Les excavacions també han fet sortir a la llum antigues estructures, com dues fosses de drenatge de la plaça d’entre els segles XVIII i XIX. A més, al costat de la paret nord de l’església s’hi ha localitzat un absis romànic. Precisament aquesta zona és d’especial interès i l’Ajuntament vol cobrir-la amb un material fàcil de retirar per continuar-hi les excavacions més endavant, d’aquí un any o dos, segons apunta la regidora de Patrimoni, Helena Thomas. L’arqueòleg Puigredon i el consistori tenen previst fer xerrades per divulgar els resultats de les troballes entre els veïns, un cop hagi acabat l’estudi.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari